11 kW laadpaal
Laadpalen zijn beschikbaar met verschillende vermogens. Een van de meest voorkomende vermogens is een 11kW laadpaal. Wanneer is zo’n laadpaal een goede keuze, en wat zijn de voor- en nadelen? Wat kost een laadpaal van 11kW? En zijn er goede alternatieven? Het antwoord op deze en andere veelgestelde vragen vind je in dit artikel.
Ga snel naar:
Voor- en nadelen 11 kW laadpaal
Prijs laadpaal 11 kW
Alternatieven voor 11 kW laadpaal
Enkele veelgestelde vragen
Ontvang offertes van installateurs
Wanneer kiezen voor een laadpaal van 11 kW?
Een laadpaal van 11 kW is een vrij gangbaar laadpunt voor thuis. Niet iedereen heeft echter een laadpaal met dit vermogen nodig. In deze gevallen is een 11 kW laadpaal wél een goede keuze:
- Wanneer je een 3-fase aansluiting hebt: om een laadpaal van 11 kW te kunnen gebruiken is altijd een 3-fase aansluiting nodig. Bij een 1-fase aansluiting wordt er namelijk niet voldoende stroom aangeleverd. Heb je nog een 1-fase aansluiting? Dan moet je deze dus laten verzwaren.
- Wanneer je auto het geschikte laadvermogen heeft: het geschikte vermogen voor je laadpaal hangt ook af van het laadvermogen van je auto. 11 kW is voor de meeste auto’s meer dan genoeg om deze redelijk snel op te laden. Kies altijd eerder een laadpaal met een hoger vermogen dan met een te laag vermogen. Zo voorkom je dat je auto te langzaam laadt.
- Wanneer je je auto snel wil opladen: hoe hoger het vermogen van de laadpaal, hoe sneller je auto zal opladen, maar ook hoe meer het systeem kost. Met een laadpaal van 11 kW laad je je auto in gemiddeld 8 uur op en blijven de energiekosten beperkt.
- Wanneer je je meterkast niet wil verzwaren: heb je nog een 1-fase aansluiting in je meterkast? Dan moet je deze sowieso laten verzwaren als je een 11 kW laadpaal wil plaatsen. Maar wil je een hoger vermogen dan 11 kW? Dan moet je sowieso je meterkast laten aanpassen, ongeacht de aanwezige aansluiting.
11 kW laadpaal plaatsen? Een ervaren installateur kan je verder informeren en geeft je advies over het ideale vermogen voor jouw laadpaal. Ontvang advies van een installateur in je buurt.
Voor- en nadelen van een 11 kW laadpaal
Wat zijn nu de voordelen van een laadpaal met een vermogen van 11 kW? En hebben deze laadpalen ook nadelen? We sommen er hieronder een paar op:
- Ideaal als laadpaal thuis: een 11 kW laadpaal is ideaal als privé laadpaal voor thuis. Dat komt omdat je deze bij een 3-fase aansluiting makkelijk kan plaatsen. De meeste elektrische auto’s laden tegenwoordig ook op max. 11 kW.
- Korte laadtijd: met een laadpaal van 11 kW kan je je auto gemiddeld binnen 8 uur volledig opladen. Dat is sneller dan een laadpaal met een lager vermogen zoals 3,7 of 7,4 kW. Met een laadpaal van 22 kW zou je je auto nóg sneller kunnen opladen, maar zo’n laadpaal is niet voor elke auto geschikt. Bovendien is daar bijna altijd een verzwaring van je meterkast voor nodig.
- Korte terugverdientijd: een eigen laadpaal is niet alleen erg handig, maar je kan deze meestal ook binnen 1,5 à 5 jaar terugverdienen. Publiek laden kost namelijk veel meer geld.
- Veilig: als je laadpaal correct is aangesloten, kan je er zeker van zijn dat deze helemaal veilig is. Bovendien is laden met een laadpaal veiliger dan via een stopcontact.
- Vergt investering: een laadpaal met een vermogen van 11 kW vergt natuurlijk wel een investering. Gelukkig kan je dit geld snel terugverdienen omdat je voor het daltarief kan laden en je geen (of minder) gebruik hoeft te maken van een openbare laadpaal.
- Hoger energieverbruik: als je een laadpaal laat plaatsen, moet je er natuurlijk wel rekening mee houden dat je energiefactuur zal stijgen. Aan de andere kant bespaar je wel op brandstof voor je auto en verdien je de kosten dus snel terug.
- Niet voor iedereen geschikt: tot slot is een 11 kW laadpaal niet voor iedereen geschikt. Zo is in vele woningen nog een 1-fase aansluiting aanwezig, of rijden veel mensen met een hybride wagen waar een laadvermogen van 3,7 kW eigenlijk ook al voldoende voor is.
Prijs laadpaal 11 kW
Een laadpaal van 11 kW kost gemiddeld € 1.500 à 3.000 (excl. btw en incl. plaatsing). De exacte prijs kan nog wel verschillen afhankelijk van de uitvoering (wallbox of laadpaal), eventuele extra’s zoals dynamic load balancing, … Ook aanpassingen aan de meterkast kunnen de totale kosten laten oplopen.
Benieuwd naar de exacte prijs voor jouw laadpaal? Via onze offerteservice kan je vrijblijvend offertes van meerdere erkende installateurs vergelijken en zo de beste aanbieding kiezen voor jouw woonsituatie. Ontvang vrijblijvend offertes op maat.
Alternatieven voor 11 kW laadpaal
Twijfel je nog of 11 kW het juiste vermogen is voor jouw laadpaal? Hieronder zetten we de twee meest voorkomende alternatieven voor een 11kW laadpaal op een rijtje:
1. Laadpaal 3,7 of 7,4 kW
Laadpalen met een lager vermogen van 3,7 of 7,4 kW komen voornamelijk voor bij woningen met een 1-fase aansluiting. Het gaat in dat geval om een aansluiting van 16 A (3,7 kW) of 32 A (7,4 kW). Laadpalen met dit vermogen zijn vooral geschikt als privé laadpaal thuis wanneer je bv. een hybride auto hebt. Heb je juist een volledig elektrische auto? Dan is dit vermogen meestal niet genoeg. Bovendien duurt het sowieso ook langer om je auto op te laden: bij een laadpaal van 3,7 kW ligt de laadtijd rond 20 uur en bij een laadpaal van 7,4 kW ligt deze tussen 10 – 12 uur.
2. Laadpaal 22 kW
Natuurlijk kan je ook kiezen voor een laadpaal met een hoger vermogen zoals 22 kW. Hoewel je je auto daarmee al binnen 3 uur oplaadt, is zo’n laadpaal niet altijd de beste keuze. Niet alleen kost deze installatie meer, maar je energiekosten zijn ook hoger. Bovendien zijn de meeste elektriciteitsaansluitingen in woningen niet bedoeld voor een laadpaal met 22 kW, waardoor er bijna altijd een aanpassing van de meterkastaansluiting nodig is. Daarom is een laadpaal van 22 kW eerder geschikt voor bedrijven, waar de elektriciteitsinstallatie sowieso hogere ampères kan leveren.
Welk vermogen kiezen voor je laadpaal?
Welk vermogen je nu moet kiezen voor je laadpaal, hangt vooral af van je meterkast en het laadvermogen van je auto. Heb je een 1-fase aansluiting of heeft je auto een laadvermogen van maximaal 7,4 kW? Dan kies je voor een laadpaal van 7,4 kW. Heb je een 3-fase aansluiting en heeft je auto een laadvermogen van 11 of meer kW? Dan is het beter om een laadpaal van 11 kW te kopen i.p.v. 22 kW. Zo kan je je auto toch in 1 nacht opladen en hoef je je elektriciteitsaansluiting meestal niet meer te laten verzwaren.
Advies nodig? Een erkende laadpaal installateur kan je advies geven over het ideale vermogen voor een laadpaal bij jou thuis. Ontvang vrijblijvend advies op maat.
Enkele veelgestelde vragen [FAQ]
Heb je nog vragen over een 11 kW laadpaal? Of twijfel je nog over het geschikte vermogen voor jouw laadpaal? Hieronder beantwoorden we alvast een aantal van de meest gestelde vragen:
-
Kan je ook een 11 kW laadpaal met dynamic load balancing laten plaatsen?Dat kan zeker, en het is zelfs aangeraden. Als je een slimme laadpaal van 11 kW met dynamic load balancing plaatst, voorkom je overbelastingen van je elektriciteitsinstallatie. Het systeem stuurt minder stroom naar je auto wanneer je bv. ook aan het koken bent of een wasmachine gebruikt. De installatie gaat dan continu na hoeveel stroom er overblijft en verdeelt deze over de laadpunten. Zo kan je je auto met het maximale mogelijke vermogen opladen, maar vermijd je ook dat de elektriciteit uitvalt. Omdat een 11kW laadpaal wel wat stroom vraagt, is dit zeker een interessante optie voor je laadpaal. -
Kan ik ook een 11 kW laadpaal plaatsen als ik een 1-fase aansluiting heb?Nee, een laadpaal van 11 kW is een 3-fase laadpaal, wat betekent dat deze te zwaar is voor een meterkast met een 1-fase aansluiting. Je hebt hiervoor altijd een 3-fasen aansluiting nodig. Wil je dus een laadpaal van 11 kW aansluiten, maar heb je een 1-fase aansluiting? Dan zal je je meterkast eerst moet laten verzwaren. -
Bestaan er ook wallboxen met 11 kW?Heb je geen ruimte voor een laadpaal thuis? Dan kan je ook kiezen voor een wallbox. Ook wallboxen zijn beschikbaar in verschillende vermogens, waaronder 11 kW. Het voordeel van zo’n wallbox is dat die erg compact is en je hem gewoon tegen de muur kan bevestigen. Ook bij een wallbox van 11 kW kan je bovendien dynamic load balancing toevoegen. -
Welke voedingskabel gebruik ik voor een laadpaal van 11 kW?In België worden vooral voedingskabels van Type 1 en Type 2 gebruikt. De meest geschikte voedingskabel voor jouw 11 kW laadpaal hangt af van het maximale laadvermogen van je auto en de aansluiting in je meterkast. Voor een laadpaal van 11 kW heb je altijd een 3-fase aansluiting nodig in je meterkast. Daarom heb je ook altijd een voedingskabel Type 2 nodig. Daarmee kan je je auto vrij snel opladen.