Niet langer ondersteunde browser:
Het ziet ernaar uit dat wij uw browser niet meer ondersteunen. Hierdoor kunnen sommige features niet werken.

V2H laadpaal: prijs + alternatieven

Heb je een elektrische auto op de oprit staan of kies je binnenkort voor een nieuw model? Denk dan goed na over je manier van laden. Tegenwoordig is het mogelijk om je elektrische auto als energiebron te gebruiken voor je huis. Daarvoor heb je een V2H laadpaal nodig. Waarvoor staat V2H? En welke voordelen heeft zo’n laadpunt? Lees hier meer!

Ga snel naar:
Voordelen en nadelen
V2H laadpaal: prijs
Belangrijke aandachtspunten
Mogelijke alternatieven
Ontvang vrijblijvend meerdere offertes

 

 

Wat is een V2H laadpaal?

V2H, oftewel “Vehicle-to-Home”, is een technologie die nog in volle ontwikkeling is. Met een V2H laadpaal kan je niet alleen je auto opladen, maar je kan je auto-accu ook gebruiken als stroombron voor je huis. Zo functioneert je auto eigenlijk als thuisbatterij. Daarvoor maakt het laadpunt gebruik van een omvormer om DC (gelijkstroom) om te zetten naar AC (wisselstroom). Deze technologie is op dit moment nog niet de standaard, maar dat kan snel veranderen. Momenteel zijn al meerdere auto’s compatibel met een laadpaal met V2H-technologie.

Is een V2H laadpaal kopen een goede keuze? Vraag zeker eerst advies aan een erkende installateur en kies de laadpaal die voor jou het beste is. Met hulp van een professional weet je meteen hoe je jouw auto optimaal oplaadt. Start hier je aanvraag.

v2h laden

 

Voor- en nadelen van een V2H laadpaal

Een thuisbatterij op wielen; het lijkt iets voor de verre toekomst. Toch is de Vehicle-to-Home laadpaal al verkrijgbaar voor enkele automodellen en zet je je energie zo op dynamische wijze in. Waarom zou je voor een v2h laadpaal kiezen? En zijn er nadelen? We zetten het voor je op een rij:

 

Voordelen V2H laadpaal

 • Slim energiebeheer: je auto kan overdag goedkoop opladen dankzij je zonnepanelen en je woning later op de avond voorzien van stroom. Zo gebruik je niet alleen grotendeels groene energie, maar hoef je ook minder stroom van het net te halen.
 • Opslag hernieuwbare energie: je kan voor een groot deel zelfvoorzienend zijn als je de opgewekte energie van je zonnepanelen opslaat in je auto en dit deels gebruikt voor je woning. Zelfs bij een stroomstoring kan jouw huishouden dan ongestoord gebruik blijven maken van hun elektrische apparaten.
 • Lage energiekosten: door de dynamische werking van de laadpaal bespaar je op je energiefactuur. De mobiele thuisbatterij zorgt ervoor dat je minder stroom verbruikt van het net. Je kan het verbruik van je groene stroom met deze technologie dus optimaliseren.

 

Nadelen V2H laadpaal

 • Hogere kostprijs: door de innovatieve functies van zo’n slimme laadpaal is de prijs wat hoger. Je verdient je investering natuurlijk wel geleidelijk terug, aangezien je met de slimme technologie van zo’n laadpaal meer energie bespaart.
 • Weinig ondersteuning: niet elke auto werkt met zo’n bidirectionele laadpaal. Slechts enkele auto’s zijn op dit moment uitgerust met de technologie, van merken als Tesla, Kia, … De Nissan Leaf kan je bv. ook op een v2h laadpaal aansluiten. Controleer zeker bij autofabrikanten of je gewenste auto in de toekomst kan communiceren met een v2h laadpaal.
 • Technologie in ontwikkeling: de laadpalen zijn voorzien van ingewikkelde technologie en bijkomende omvormers, beveiliging en slimme software maken het moeilijk om de technologie snel te laten inburgeren. De kwaliteit van dit soort laadpalen zal de komende jaren alleen maar verbeteren.

 

V2H laadpaal: prijs

De prijs voor een vehicle-to-home laadpaal start vanaf € 5.000 (excl. btw, incl plaatsing). De prijzen kunnen sterk variëren door verschillende laadvermogens, merken en de slimme opties van de laadpaal. Bij de installatie van zo’n laadstation breidt een installateur sowieso ook je elektriciteitskast uit met een aparte stroomgroep (net als bij zonnepanelen).

Wil je een duidelijke prijs voor jouw v2h laadpaal? Ontvang hier vrijblijvend offertes.

 

v2h laadpaal

 

Belangrijke aandachtspunten

Door de snelle ontwikkelingen op gebied van laadtechnologie zal je goed op moeten blijven letten. Toch hoef je niet te wachten om elektrisch te rijden en een laadpunt aan te schaffen. Er zijn nu al veel interessante instapmogelijkheden. Houdt in ieder geval rekening met de volgende punten:

 

 • Vermogen van laadpaal: het vermogen is één van de belangrijkste factoren voor een goede laadpaal. Een auto met minder laadvermogen (5,8 kW) zal niet sneller opladen door een laadpaal met een hoog vermogen (22 kW). Het is dus essentieel om het vermogen van je laadpunt af te stemmen op dat van je elektrische auto.
 • Laag aanbod: je vindt tegenwoordig nog weinig verschillende slimme laadpalen op de markt. Er zijn bv. nog weinig laadpalen met de V2H technologie.  Let ook op dat de nieuwe laadpaal beschikt over een stekker die bij jouw auto past. Sommige bi-directionele palen gebruiken een andere aansluiting.
 • Financiële ondersteuning: sommige gemeenten bieden financiële steun aan voor de plaatsing van een laadpaal. Vooral slimme laadpalen komen in aanmerking voor dit soort ondersteuning. Bekijk van tevoren met welke modellen je van zo’n subsidie zou profiteren.
 • Levensduur accu: gemiddelde huishoudens hebben zeker voldoende aan een volle auto-accu voor transport én het stroomverbruik in huis. Door regelmatig op- en ontladen kan je autobatterij mogelijk wel sneller aan vervanging toe zijn. Er is momenteel nog wat onduidelijkheid over de impact van het bidirectioneel laden op de levensduur van een auto-accu.

 

Wil je advies van een expert? Je kan een ervaren installateur inschakelen om samen de belangrijkste zaken te bespreken. Een expert helpt je zo om de juiste laadpaal te kopen. Vraag gratis offertes aan.

 

Mogelijke alternatieven

De vehicle-to-home laadpaal is zeker niet altijd de beste optie voor elke auto en woning. Daarom is het handig om enkele alternatieven te vergelijken. Er zijn verschillende manieren waarop een bidirectionele lader een elektrische auto kan op- en ontladen. Een overzicht:

 

 • V2G laadpaal: met een vehicle-to-grid laadpaal kan je de stroom van je auto terugleveren aan het net. Dit type maakt het mogelijk om elke dag geld te verdienen met je stroom. Je kan met zo’n V2G laadpaal namelijk nog beter gebruik maken van de opbrengst van je zonnepanelen.
 • V2L technologie: “vehicle-to-load” betekent dat je andere stroomverbruikers met je auto kan opladen. Van een laptop tot een andere auto; alles is mogelijk. Met deze technologie heb je geen laadpaal nodig.
 • V2X technologie: wil je alle mogelijkheden combineren? “vehicle-to-everything” is een combinatie van de bovenstaande technieken. Met een wagen met V2X technologie kan je dus alles doen met je stroom. De mogelijkheden zijn enorm, maar de V2X technologie is ook nog vol in ontwikkeling.
 • Standaard laadpaal: een normale laadpaal doet het ook nog steeds goed. Deze laadpalen zijn vaak al voldoende, waardoor je ook investeringskosten bespaart. Sommige laadpalen zijn ook gebouwd met een geïntegreerd energiemanagementsysteem, waardoor je ook slim kan laden. Het is belangrijk om voor jouw auto en woning de juiste laadpaal te kopen.

 

Is een V2H laadpaal de beste keuze?

Ben je al even op zoek naar een slimme laadpaal voor je elektrische auto? De vehicle-to-home laadpaal is zeker de investering waard als je de juiste auto hebt. De technologie zal de komende jaren nog evolueren. Je kan dus zeker nog even wachten en de knoop later doorhakken.

Wil je meer weten over de V2H laadpaal en de opkomende technologie? Ontvang hieronder uitgebreid advies, prijzen op maat, … door je informatie in te vullen. Zo vergelijk je verschillende mogelijke laadpalen voor jouw woonsituatie:

 

 

Waarom kiezen voor Solvari?

Via Solvari vind je de beste installateur voor jouw laadpaal. Bekijk hier de ervaring van deze klant met Solvari en ontvang zelf offertes op maat via het formulier onder de video.

 

 

Laadpaal offertes ontvangen?

Kies voor een erkende installateur en verzeker jezelf van een correcte plaatsing van je laadpaal. Via onderstaand formulier ontvang je vrijblijvend tot 4 prijsvoorstellen van vakmannen actief in jouw buurt.

 • Gratis
 • Vrijblijvend
 • Vergelijk & Bespaar
 • Erkende installateurs