Niet langer ondersteunde browser:
Het ziet ernaar uit dat wij uw browser niet meer ondersteunen. Hierdoor kunnen sommige features niet werken.

Snellaadpaal

Snel wat extra actieradius en zorgeloos richting je bestemming met je elektrische auto? Dat is precies waar een snellaadpaal voor is bedoeld! Je hebt er vast al eens een gezien, langs de snelweg of op een bedrijventerrein. In dit artikel vertellen we alles over de voor- en nadelen van dit soort DC-snelladers, of ze geschikt zijn voor thuis en hoeveel zo’n laadpunt je zou kosten.

Ga snel naar:
Snellaadpaal: voor thuis of zoeken in de buurt?
Prijs snellaadpaal
Veelgestelde vragen [FAQ]
Vergelijk vrijblijvend meerdere offertes

 

 

Wat is een snellaadpaal?

Het idee is simpel: met een snellaadpaal laad je jouw auto veel sneller op. Dit is mogelijk door de zware elektrische aansluiting, maar het systeem beschikt ook over een eigen omvormer. Zo levert die geen wisselstroom, maar meteen bruikbare gelijkstroom. In tegenstelling tot een standaard laadpaal die dat proces aan de omvormer van de auto overlaat!

Een concreet voorbeeld: waar je met een normaal laadpunt uit mag gaan van max. 22 kW aan laadvermogen, gaat dat bij een snellaadpaal al snel richting de 150 kW of meer. En waar een standaard laadpaal meerdere uren nodig heeft om je auto op te laden, ben je met een snellader na ongeveer 30 minuten al weer klaar om te gaan. De exacte laadtijd is afhankelijk van je auto.

Wil je een laadpaal voor thuis? Dan is een snellaadpaal geen slimme keuze en kies je beter voor een normale laadpaal. Voor gericht advies en het beste rendement vergelijk je vrijblijvend meerdere installateurs actief in je buurt via onze offerteservice.

 

Snellaadpaal: voor thuis of zoeken in de buurt?

Ondanks de vele voordelen van een snellaadpaal zie je ze eigenlijk niet bij mensen thuis. Hier zijn verschillende redenen voor:

 • Kortere levensduur van accu: een snellaadpaal in de buurt is ideaal voor wat extra actieradius voor langere ritten, maar voor kortere stukken is het niet verstandig. Een snellader zet de accu van je auto namelijk onder hoge druk, wat op lange termijn een negatief effect heeft op de levensduur. Denk je dus aan een laadpaal voor thuis? Dan is snelladen afgeraden.
 • Hogere kostprijs: snellaadpalen zijn door de complexere technologie een stuk duurder dan doorsnee laadpalen voor thuis. De prijs loopt al gauw op tot € 25.000 of zelfs meer. Hierdoor is zo’n systeem niet rendabel als privé systeem en zie je ze eigenlijk alleen langs snelwegen, op grote bedrijventerreinen, …
 • Niet altijd sneller: wil je een snellader optimaal benutten? Laad je auto dan tot max. 80% op. Na dit punt zal het laadproces een stuk langzamer verlopen en bereik je met een normale laadpaal een vergelijkbare laadsnelheid. Ook daarom is een snellader niet geschikt voor thuis. Bij vertrek is het namelijk fijn als je auto volledig is opgeladen en wil je je hier geen zorgen om hoeven maken.
 • Grote installatie: snellaadpalen zitten complex in elkaar en zijn daarom ook erg groot. Zelfs op een enorme oprit of in een grote tuin zal zo’n laadpunt storend ogen, wat het minder aantrekkelijk maakt voor thuis.

CONCLUSIE: wil je jouw auto snelladen? Zoek er dan eentje bij je in de buurt of kies er een die op je route ligt. Voor thuis is het geen slimme keuze en ga je beter voor een normale laadpaal.

 

Interesse in een laadpaal voor thuis? Vergelijk offertes!

Altijd met een opgeladen auto op pad? Dan is een laadpaal aan huis eigenlijk onmisbaar! Via onze offerteservice kom je vrijblijvend in contact met meerdere erkende installateurs. Zo profiteer je niet alleen van gericht advies, maar ook van een snelle plaatsing, eerlijke prijzen en een mooi eindresultaat. Vraag jouw laadpaal aan.

 

Prijs snellaadpaal

Een snellaadpaal kost al gauw € 25.000 (excl. installatie) en eigenlijk alleen aan te raden voor bedrijven met grote parkeerterreinen, voor tankstations, … Voor thuis kies je beter voor een standaard laadpaal. Zo’n lader kost je gemiddeld € 1.000 – 3.000 (excl. btw, incl. plaatsing), als er geen aanvullende werken nodig zijn zoals het verzwaren van je elektrische installatie. Hieronder een paar richtprijzen:

Laadpaal plaatsenOverige werkzaamhedenGemiddelde prijs (excl. btw)
Laadpaal€ 500 - 1.200
Installatiekosten€ 300 - 1.900
Graafwerkzaamheden€ 45 per lopende meter
Elektriciteit verzwaren€ 150 - 1.200
Verplichte keuring€ 150 - 200
Hosting abonnement € 6 per maand
Kabels€ 3,5 - 6,5 per m

LET OP: dit zijn geen exacte prijzen. Zo variëren de kosten per project, per laadpaal merk, per installateur, … Wil je meer dan alleen een richtprijs? Neem dan contact op met een installateur in je buurt.

 

snellaadpaal zoeken

 

Veelgestelde vragen [FAQ]

Heb je nog vragen over snellaadpalen en je wil nog wat meer weten voor je contact opneemt met een installateur? We helpen je alvast op weg. Hieronder meerdere veelgestelde vragen: • Zijn alle elektrische auto’s geschikt voor een snellaadpaal?
  De modernste elektrische auto’s zijn geschikt voor DC snelladen, maar bij een wat oudere auto kan het riskant zijn. Vraag dus zeker na bij je fabrikant wat mogelijk is, want het zal per auto variëren.


 • Is snelladen slecht voor je elektrische auto?
  Gebruik je een snellaadpaal in de buurt om snel bij te laden voor een langere reis? Dan is zo’n laadpunt niet schadelijk. Het wordt pas riskant als je zo’n laadpunt vaak gebruikt om je auto volledig op te laden. Er komt zo namelijk meer druk te staan op je accu.


 • Hoe lang duurt snelladen van een auto?
  Met een gemiddelde elektrische auto en een snellaadpaal kan je tot 80% opladen binnen 20 à 45 minuten. De exacte tijd is wel afhankelijk van de laadsnelheid van je auto én het vermogen van het laadpunt. Zo is een snellader met een vermogen van 200 kW in theorie 4x sneller dan een laadpunt met een vermogen van 50 kW, maar dan moet je auto dit wel aankunnen. Een erkende installateur vertelt je graag meer!

 

 

Waarom kiezen voor Solvari?

Via Solvari vind je de beste installateur voor jouw laadpaal. Bekijk hier de ervaring van deze klant met Solvari en ontvang zelf offertes op maat via het formulier onder de video.

 

 

Laadpaal offertes ontvangen?

Kies voor een erkende installateur en verzeker jezelf van een correcte plaatsing van je laadpaal. Via onderstaand formulier ontvang je vrijblijvend tot 4 prijsvoorstellen van vakmannen actief in jouw buurt.

 • Gratis
 • Vrijblijvend
 • Vergelijk & Bespaar
 • Erkende installateurs