Niet langer ondersteunde browser:
Het ziet ernaar uit dat wij uw browser niet meer ondersteunen. Hierdoor kunnen sommige features niet werken.

Aansluitschema laadpaal

Rij je in een elektrische auto, maar heb je nog geen laadpaal? Dan is het zeker de moeite waard om zo’n installatie te laten aansluiten door een erkende elektricien. Zo is je auto altijd klaar voor vertrek en bespaar je laadkosten. Maar wat kan je hierbij verwachten? Wat is het aansluitschema van zo’n laadpaal? En hoe weet je of je de installatie kan laten plaatsen? Hier vind je alle belangrijke info!

Ga snel naar:
Aansluitschema laadpaal installeren
Zelf laadpaal aansluiten of expert?
Veelgestelde vragen [FAQ]
Ontvang vrijblijvend meerdere offertes

 

 

Wat zijn de technische vereisten voor een laadpaal?

 

FACTOR 1: de aansluiting • Ik heb een 1-fase aansluiting
  Een 1-fase aansluiting is te herkennen aan de ‘220-230V’-waarde op de kWh-meter in je meterkast (1×25/1x30A). Je kan dan alleen een laadpaal met een 1-fase lader installeren. Dit is niet ideaal, omdat nieuwe elektrische auto’s vaak zijn geproduceerd voor 3-fase aansluitingen (die laden ook sneller). Heb je zo’n auto? Dan moet je de aansluiting laten verzwaren via je netbeheerder. Dit kost gemiddeld € 200 – 400 (afhankelijk van de netbeheerder, de tijdsduur en complexiteit van de klus).


 • Ik heb een 3-fase aansluiting
  Deze aansluiting wordt aangegeven met ‘3x 220-230V’ of ‘380-400V’ op de kWh-meter in je meterkast (3x25A). In dit geval kan je auto’s met 1-fase óf 3-fase laders opladen en zijn dus alle laadpalen aan te sluiten. Let op: een auto met een 1-fase lader laad niet sneller op met een 3-fase aansluiting. Je hebt dan ook een auto met een 3-fase lader nodig (laadvermogen van 11 à 22 kW).

 

FACTOR 2: de stroomgroepen • Ik heb geen aparte stroomgroep
  In dit geval is er een kans dat je elektrische installatie overbelast raakt als je een laadpaal gebruikt. Deze zit dan namelijk op dezelfde groep als de andere apparaten in je huis. Daarom is een extra stroomgroep voor de laadpaal een verstandige keuze. Dit mag je echter alleen laten doen door een erkende elektricien, en kost je ongeveer € 140 (incl. btw, montage en materiaal).


 • Ik heb een aparte stroomgroep
  Heb je al een aparte stroomgroep voor je nieuwe laadpaal? Dan ben je helemaal voorbereid voor de installatie. Het enige wat je nog hoeft te doen, is de juiste laadpaal kiezen voor jouw auto.

Interesse in een laadpaal en wil je deze laten installeren door een specialist? Dan zit je goed bij Solvari. Vergelijk vrijblijvend 2 à 3 experts actief in je regio via onze gratis offerteservice.

 

aansluitschema laadpaal

 

Aansluitschema laadpaal installeren

In de meeste gevallen laat je een laadpaal installeren door een erkende specialist. Die weet hier alles over, heeft veel praktische ervaring en plaatst het apparaat correct én efficiënt. Hieronder vind je de belangrijkste stappen die zo’n expert volgt:

 

 1. Zekeringkast en meterkast voorbereiden

  Eerst zal de specialist een kijkje nemen in je elektriciteitskast en beoordelen of hier nog aanpassingen nodig zijn. Denk aan een extra stroomgroep, een aardlekautomaat, … Daarnaast kan hij ook op dit moment een module voor dynamic load balancing plaatsen. Hij kijkt ook naar je meterkast om te beoordelen of een verzwaring van je elektriciteit nodig is.

 2. Breekwerken + locatie van laadpaal kiezen

  Vervolgens kies je met de vakspecialist de locatie van de laadpaal, rekening houdende met de bekabeling. Meestal zijn er graafwerken en een muurboring nodig om de kabel goed weg te werken, maar eventueel kan de expert ook je kruipruimte gebruiken. Hierna volgt het werk voor de laadpaal zélf. De expert plaatst dan een bevestigingsbeugel aan een wand in je garage, naast je voordeur aan de gevel, … of bevestigt de paal in de grond.

 3. Kabels trekken

  Na het eerdere werk trekt de expert de kabels van de elektrische aansluiting naar de laadpaal. Idealiter is die afstand niet al te groot, om de arbeids- en materiaalkosten te beperken. Ook let een specialist erop dat die de juiste kabels gebruikt, met een gepaste dikte en afgesteld op jouw aansluiting.

 4. Laadpaal bevestigen & testen

  Is je zekeringkast voorbereid en ligt al de bekabeling op zijn plek? Dan haalt de specialist de stroom er even af, plaatst die de laadpaal en sluit die hem aan. Hierna test hij of de laadpaal goed werkt. Hiervoor gebruikt die meestal een speciaal apparaat om het laadproces te simuleren. Dit is bv. handig als je elektrische auto nog niet is geleverd.

 5. Elektrische installatie herkeuren (OPTIONEEL)

  Heb je voor de plaatsing van de laadpaal je elektrische installatie moeten laten verzwaren en/of uitbreiden? Dan moet deze opnieuw worden gekeurd. Dit moet je laten doen door een erkende elektricien en kost je gemiddeld € 150 à 200 (incl. btw).

 

Lijkt zo’n laadpaal je een goed idee? We helpen je graag verder. Via Solvari kom je snel én makkelijk in contact met max. 3 vakmensen actief in je regio. Zo kan je meerdere prijzen en adviezen vergelijken en ben je zeker van de beste oplossing voor jouw woonsituatie. Start je aanvraag.

 

laadpaal aansluiten stappen

 

Zelf laadpaal aansluiten of expert?

Hierboven hebben we het aansluitschema van een laadpaal besproken, maar wie mag zo’n project uitvoeren? We zetten de opties op een rijtje:

 

OPTIE 1: zelf laadpaal aansluiten

Technisch gezien mag je zelf een laadpaal aansluiten, maar er zijn wel wat kanttekeningen. Zo moet je veel ervaring hebben op gebied van elektrotechniek om het werk veilig én goed uit te voeren, en mag je niet zelf je elektrische installatie aanpassen als dit nodig is. Heb je dus een extra stroomgroep nodig of moet je een 1-fase aansluiting verzwaren? Dan moet je hoe dan ook contact zoeken met een erkende elektricien.

 

OPTIE 2: laadpaal aansluiten met installateur

In de meeste gevallen laat je de plaatsing van je laadpaal over aan een erkende installateur. Zo profiteer je van deze voordelen…

 • Snelle oplossing: ervaren plaatsers sluiten elke dag laadpalen aan en werken dus gegarandeerd sneller dan jij zelf zou kunnen. Dit betekent dat je binnen no-time kan beginnen met duurzaam laden.
 • Correcte installatie: een erkende elektricien weet wat die doet en maakt geen fouten tijdens de installatie. Zo ben je zeker van een efficiënte laadpaal met een optimaal rendement.
 • Kwalitatieve materialen: vakmensen gebruiken alleen de beste materialen voor de aansluiting van je laadpaal. Daarnaast kunnen ze je helpen bij het vinden van de beste laadpaal voor jouw auto.
 • Contact voor service: is er iets mis met je installatie, of raakt deze beschadigd? Dan kan je altijd terecht bij je installateur. Die lost het probleem voor je op, zodat jij weer snel de weg op kan.

 

Op zoek naar een laadpaal installateur? Vergelijk offertes via Solvari!

Wil je een erkende installateur inschakelen en profiteren van een correcte installatie, professionele service, …? Maak dan gebruik van de gratis offerteservice van Solvari. Je vergelijkt zo vrijblijvend meerdere voorstellen van 2 à 3 vakmensen actief in je buurt. Interesse? Vind een erkende professional voor je project.

 


Veelgestelde vragen [FAQ]

Er komt veel kijken bij het aansluitschema van een laadpaal, en het is dus ook niet gek als je nog vragen hebt. Hieronder geven we antwoord op een paar van de meest gestelde vragen: • Wat is dynamic load balancing?
  Met dynamic load balancing is het mogelijk om de laadsnelheid van je auto automatisch af te stellen op je huidige energieverbruik. Staan er veel elektrische apparaten in je huis aan? Dan zal je auto wat minder snel opladen. Zo voorkom je overbelasting van je elektrische installatie. Ook hoef je hiermee niet altijd meer de stap te maken van een 1-fase naar een 3-fase aansluiting. Dit scheelt tijd én geld!


 • Ben ik verplicht om mijn elektrische installatie te laten herkeuren?
  Dit is afhankelijk van de werkzaamheden die je hebt laten uitvoeren. Heb je alleen een laadpaal geplaatst, zonder grote aanpassingen aan je elektrische installatie? Dan is een herkeuring niet nodig. Heb je deze echter laten verzwaren of heb je een extra stroomgroep laten aanbrengen? Dan is het wél verplicht. Een erkende elektricien is op de hoogte van alle regels en eisen en helpt je tijdens het hele proces.


 • Hoeveel kost het aansluiten van een laadpaal?
  Een laadpaal an sich kost zo’n € 500 à 1.200, maar dat is nog exclusief plaatsing, een eventuele verzwaring van je elektriciteit en een herkeuring. Moet je jouw installatie laten verzwaren en laat je de plaatsing helemaal over aan een expert? Reken dan op gemiddeld € 1.100 à 4.600 (incl. plaatsing, verzwaring & herkeuring).

 

 

Laadpaal offertes ontvangen?

Kies voor een erkende plaatser en verzeker jezelf van een correcte plaatsing van je laadpaal. Via onderstaand formulier ontvang je vrijblijvend prijsvoorstellen en advies van maximaal 3 vakmannen actief in jouw buurt.

 • Gratis
 • Vrijblijvend
 • Vergelijk & Bespaar
 • Erkende bedrijven