Niet langer ondersteunde browser:
Het ziet ernaar uit dat wij uw browser niet meer ondersteunen. Hierdoor kunnen sommige features niet werken.

Publieke laadpaal

Als je een elektrische auto hebt, moet je die natuurlijk kunnen opladen. Dat kan onder andere bij een publieke laadpaal. Zulke openbare laadpunten duiken steeds meer op in het straatbeeld, maar staan zeker nog niet overal. Hoe vraag je zo’n publieke laadpaal aan? Hoeveel kost het? En laat je niet beter een privé laadpaal installeren? Je leest het in dit artikel.

Ga snel naar:
Voor- en nadelen publieke laadpaal
Publieke laadpaal aanvragen
Kosten publieke laadpaal
Alternatief: privé laadpaal
Ontvang gratis je offertes

 

 

Hoe werkt een publieke laadpaal?

Nederland telt zo’n 107.000 publieke laadpalen en ongeveer 3.200 publieke snelladers. Dit maakt Nederland een van de koplopers op gebied van laaddichtheid. De meeste laadpalen beschikken over 2 laadpunten. De werking van een publieke laadpaal kan verschillen per model of type laadpaal. Doorgaans gaat het als volgt:

 1. Auto inpluggen: na aankomst bij een laadpunt moet je eerst je wagen inpluggen. Sommige laadpunten beschikken zelf over een kabel en bij andere types gebruik je de kabel van je auto.
 2. Laadpass scannen: is je auto stevig ingeplugd? Dan kan je je laadpass via een app of een sleutelhanger scannen om te beginnen met opladen.
 3. Auto opladen: de laadtijd is afhankelijk van het type laadpaal, maar meestal kan je rekenen op 2 à 8 uur. Tenzij je kiest voor een snellader bij een tankstation. Die kan een auto-batterij binnen 30 minuten tot 80% opladen.

Geen zin om voortdurend op zoek te gaan naar de dichtstbijzijnde publieke laadpaal? Ontvang gratis en vrijblijvend offertes van verschillende installateurs. Start je aanvraag voor een laadpaal!

publieke laadpaal gebruik

 

Voor- en nadelen publieke laadpaal (vs. privé laadpaal)

Als je een elektrische auto hebt, kan je die steeds opladen bij een publiek laadpunt. Maar je kan er ook voor kiezen om te investeren in een privé laadpaal. We wegen de voor- en nadelen van een publieke laadpaal ten opzichte van zo’n laadpunt thuis af:

 • Geen grote investering: als je een privé laadpaal laat plaatsen, betaal je natuurlijk eerst de installatiekosten. Bij een publieke laadpaal heb je geen investeringskosten. Je betaalt alleen voor je laadbeurten.
 • Aanvraag mogelijk: heb je geen publieke laadpaal in de buurt? Dan kan je er onder bepaalde voorwaarden eentje aanvragen bij je gemeente.

 

 • Niet altijd beschikbaar: in Nederland zijn er veel laadpunten, maar dat betekent niet dat er altijd 1 in je buurt beschikbaar is. Alle dichtstbijzijnde laadpunten kunnen bezet zijn, waardoor je verder moet rijden om je auto op te laden.
 • Duurder laden: bij een publieke laadpaal betaal je een extra tarief aan de uitbater. Daarom is een publieke laadbeurt duurder dan wanneer je oplaadt via een privé laadpaal.

 

Opladen via een publieke laadpaal of een privé laadpaal?

Er zijn voor- en nadelen aan een publieke laadpaal. Je hoeft aan de ene kant niet te investeren in een privé laadpaal, maar uiteindelijk is zo’n laadpunt wél voordeliger omdat de laadbeurten minder kosten. Daarnaast hoef je met een privé laadpaal ook nooit meer op zoek te gaan naar een beschikbaar laadpunt.

Wil je graag een privé laadpaal laten installeren? Ontvang dan gratis en vrijblijvend offertes van erkende installateurs in je buurt via onze offerteservice.

 

Publieke laadpaal aanvragen

Wil je een publieke laadpaal plaatsen? Dan kan je er een aanvragen bij je gemeente. Al moet je eerst wel aan een aantal voorwaarden voldoen. Die zijn verschillend voor particulieren, ondernemingen, … Hieronder vind je de specifieke voorwaarden voor particulieren:

 • Soort wagen: alleen volledig elektrische personenwagens of lichte vracht komen in aanmerking voor een publieke laadpaal. Je moet daarvan een bewijs kunnen voorleggen via een inschrijvingsformulier, bestelbon of leasecontract.
 • Parkeermogelijkheid: je mag niet beschikken over eigen parkeermogelijkheden of in staat zijn om zelf een laadpunt te installeren. Bovendien moet je aanvraag uiteraard verenigbaar zijn met de plaatselijk geldende parkeerregels.
 • Laadpunt in de buurt: als er al een laadpunt in de buurt staat, mag je geen extra laadpaal laten plaatsen. Dit is het geval wanneer er al een laadpaal staat binnen een straal van 300 meter van je huis.

Kosten publieke laadpaal

De prijs voor het gebruiken van een publieke laadpaal varieert per aanbieder en locatie. Sommige laadpalen rekenen op basis van de hoeveelheid stroom die je afneemt. Anderen bekijken de laadtijd of een combinatie van beiden. Soms moet je ook een starttarief betalen voor elke laadbeurt. Over het algemeen is publiek opladen duurder dan wanneer je dat thuis zou doen. In de onderstaande tabel vind je een aantal richtprijzen:

Type laadpuntPrijs 1 kWhTarief per 100 km
Thuis laden€ 0,29€ 4,79
Publiek laden gemiddeld€ 0,51€ 8,42
Snelladen€ 0,74€ 12,36

LET OP: dit zijn slechts richtprijzen. Ben je benieuwd naar hoeveel je betaalt voor een privé laadpaal? Vraag dan advies aan een erkend installateur via onze offerteservice.

 

publieke laadpaal opladen

 

Alternatief: privé laadpaal

Een publieke laadpaal heeft als voordeel dat je zelf geen investering moet doen, maar het kost je wel meer per laadbeurt. Het alternatief is een privé laadpaal. Hoewel het om een investering van zo’n € 1.000 à 3.000 gaat, haal je er heel wat voordelen uit. Geïnteresseerd in een privé laadpaal? Houd dan rekening met onderstaande aandachtspunten:

 • Locatie: de beste locatie voor je laadstation verschilt per huis. Het is namelijk belangrijk dat het makkelijk bereikbaar is met je auto. Heb je een grote garage? Dan is een wallbox aan de muur geschikt. Bij andere woningen zal een laadpaal op de oprit of tegen de gevel een beter idee zijn.
 • Laadvermogen: je moet het vermogen van je laadstation goed afstemmen op het laadvermogen van je auto. Heb je een auto met een kleinere laadcapaciteit? Dan heb je geen laadpaal met een hoog vermogen nodig. Je auto zal er niet sneller door opladen.
 • Combinatie zonnepanelen/thuisbatterij: met zonnepanelen en eventueel een thuisbatterij is het nóg voordeliger om je auto thuis op te laden. Op die manier kan je je elektrische auto van stroom voorzien met zonne-energie. Zo verdien je ook je investering in je panelen sneller terug.
 • Monitoring: een slimme laadpaal thuis kan je bedienen met een app op je smartphone of tablet. Zo kan je checken hoe lang je auto nog moet laden, hoe traag of snel je kan laden op basis van je stroomverbruik, hoeveel een laadbeurt kost op welk moment, …
 • Bidirectioneel laden: als je een laadpunt hebt waarmee je bidirectioneel kan laden, kan je de opgeslagen energie in de batterij van je auto ook nog gebruiken voor je huishouden. Dan gebruik je je elektrische wagen als een soort thuisbatterij om nog extra te besparen op je stroomkosten. Die technologie heet vehicle-to-grid.
 • Merk: er zijn vele merken op de markt die laadpalen produceren. Kies altijd voor een kwalitatief merk om zeker te zijn van een optimaal rendement. Voorbeelden zijn Vattenfall, Allego, Alfen, NewMotion, Tesla, …

 

Vraag vrijblijvend advies aan een erkend installateur!

Overtuigd dat  je een privé laadpaal wil laten installeren? Dan sta je voor een heleboel keuzes. Gelukkig zijn er heel wat erkende installateurs die je daarbij kunnen helpen. Wil je ook de beste garantie op een correcte prijs? Leg dan offertes van meerdere installateurs naast elkaar om prijzen en uitvoeringstermijnen te vergelijken.

Op zoek naar een professional actief in jouw buurt om een privé laadpaal te plaatsen? Ontvang dan gratis en vrijblijvend offertes van meerdere installateurs in de buurt via het offerteformulier hieronder:

 

 

Laadpaal offertes ontvangen?

Kies voor een erkende plaatser en verzeker jezelf van een correcte plaatsing van je laadpaal. Via onderstaand formulier ontvang je vrijblijvend prijsvoorstellen en advies van maximaal 3 vakmannen actief in jouw buurt.

 • Gratis
 • Vrijblijvend
 • Vergelijk & Bespaar
 • Erkende bedrijven