Niet langer ondersteunde browser:
Het ziet ernaar uit dat wij uw browser niet meer ondersteunen. Hierdoor kunnen sommige features niet werken.

Laadpaal installeren

Met een laadpaal installatie thuis is je elektrische auto altijd opgeladen en klaar voor de volgende rit. Maar hoe laat je zo’n laadpaal installeren? Hoeveel kost het en zijn er aandachtspunten waar je best rekening mee houdt? En kan je het zelf doen? Je ontdekt het hier.

Ga snel naar:
Hoe elektrische laadpaal installeren?
Kosten laadpaal installeren
Belangrijke aandachtspunten
Laadpaal zelf installeren of vakman?
Vraag vrijblijvend je offertes aan

 

 

Thuis laadpaal installeren: welke voordelen?

Kies je voor een laadpaal thuis? Dan profiteer je van een breed scala aan voordelen. Een overzicht:

 • Makkelijk te gebruiken: een laadpaal thuis installeren betekent dat je auto altijd opgeladen is voor vertrek. Daarnaast is het nog wel eens lastig om een openbare laadpaal te vinden en bespaar jij jezelf zo tijd en moeite.
 • Goedkoper dan openbaar laden: thuis betaal je enkel de prijs voor je netstroom, óf wek je zelf groene stroom op met zonnepanelen. Je hoeft dus geen extra tarief te betalen aan een uitbater, zoals het geval is bij openbare laadpalen.
 • Snel opladen: met een laadpaal laad je jouw elektrische auto sneller op dan via een normaal stopcontact. Dit komt door de hogere stroomspanning en -sterkte. Je bespaart zo snel meerdere uren aan laadtijd.
 • Verschillende uitvoeringen: laadpalen zijn beschikbaar als wallboxes of losstaande palen, met 1-fase of 3-fasen aansluitingen, met verschillende laadkabels, … Daarnaast kan je kiezen voor een slimme laadpaal met aanvullende functionaliteiten. Zo’n paal is ook een vereiste als je jouw auto wil opladen met groene stroom van zonnepanelen.

Overweeg je om een laadpaal te installeren? Vind een erkende installateur voor jouw project via onze gratis offerteservice. Start je aanvraag hier.

laadpaal installeren

 

Hoe elektrische laadpaal installeren?

Er komt heel wat kijken bij de installatie van een laadpaal. Hieronder een kort overzicht met de voornaamste stappen die een laadpaal installateur volgt:

 

 1. Kennismaking en analyse

  Eerst komt een installateur langs voor een kennismakingsgesprek op locatie. Hier bespreek je jouw woonsituatie, wensen, budget, … maar ook het laadvermogen van je auto en de aanwezige elektriciteitsaansluiting. Op basis van deze info stelt de vakman een offerte op.

 2. Voorbereidende werken

  Eerst bepaalt de vakman de locatie voor de laadpaal. Idealiter is dit niet te ver van de meterkast, zodat je bespaart op arbeidskosten. Daarnaast moet hij je elektriciteit verzwaren als het laadvermogen van de auto hoger is dan 11 kW. Na het bepalen van de locatie (en eventuele verzwaring van je installatie) legt de installateur de benodigde kabels.

 3. Laadpaal thuis installeren

  Zijn alle kabels getrokken? Dan is het tijd voor de laadpaal. De werkwijze is afhankelijk van het type laadpaal dat je kiest.

 4. Elektriciteitskast laten keuren

  Na een uitbreiding of verzwaring van je elektriciteitsinstallatie moet je deze opnieuw laten keuren. Doorgaans hoef jij je hier geen zorgen over te maken en vraagt de installateur dit zelf aan bij een erkend keuringsorganisme.

Laadpaal laten installeren? Met een erkende laadpaal installateur profiteer je van gericht advies, prijzen op maat en een correcte uitvoering. Vergelijk vrijblijvend voorstellen van 2 à 3 vakmensen actief in jouw buurt via onze gratis offerteservice.

 

Kosten laadpaal installeren

Wat is de prijs van een laadpaal? Gemiddeld kost de hele installatie € 1.000 à 3.000 (excl. btw, incl. plaatsing). Een kort overzicht van de verschillende kostenposten:

Kosten laadpaal plaatsenGemiddelde prijs (excl. btw)
Laadpaal zelf€ 500 à 1.200
Installatie laadpaal € 300 à 2.000
Verzwaring elektriciteit€ 150 à 1.200
Keuring elektriciteit€ 150 à 200

LET OP: dit zijn enkel richtprijzen. Zo verschillen prijzen per project én van installateur tot installateur. Maak gebruik van onze gratis offerteservice en vergelijk gemakkelijk en snel meerdere vakmensen actief in jouw buurt. Start je aanvraag hier.

 

installeren laadpaal

 

Belangrijke aandachtspunten

Ga je thuis een laadpaal installeren? Dan zijn er meerdere aandachtspunten die goed zijn om in je achterhoofd te houden:

 • Merken: tegenwoordig zijn er vele betrouwbare en kwalitatieve merken om uit te kiezen. Denk aan Wallbox, Newmotion, Alfen laadpalen, …
 • Laadvermogen: je moet het laadvermogen van de laadpaal altijd afstemmen op je elektrische auto. Bij 3,7 – 7,4 kW laadsnelheid is een laadpaal met een 1-fase aansluiting voldoende, maar bij 11 – 22 kW is een 3-fasen aansluiting wel vereist.
 • Slimme laadpaal: met een slimme laadpaal profiteer je mogelijk van bidirectioneel laden en dynamic load balancing. Zo kan je onnodige stroom van je elektrische auto doorgeven aan andere elektrische apparaten in je woning en is de laadsnelheid van de paal afgestemd op het totale stroomverbruik in huis.
 • Extra functionaliteiten: wil je een slimme laadpaal aansluiten? Dan heb je allerlei extra functionaliteiten tot je beschikking. Denk aan meerdere laadmodi, besturing via je smartphone, aansluiting op je zonnepanelen, …

 

Zelf laadpaal installeren of vakman?

In principe mag je zelf je laadpaal installeren, al is daar wel de nodige kennis qua elektriciteitswerken voor nodig. Daarom schakel je voor het installeren van een laadpaal best een erkende installateur in. Dit zijn vaak installateurs van zonnepanelen met veel ervaring op gebied van elektrotechniek. Kies je voor zo’n erkende vakman? Dan geniet je van de volgende voordelen:

 • Gericht advies: hoeveel laadvermogen heeft de laadpaal nodig? Waar plaats je hem best en moet je jouw meterkast laten verzwaren? Een installateur helpt je tijdens het hele proces, van aanvraag tot plaatsing.
 • Correcte en snelle uitvoering: een erkende installateur heeft veel ervaring met het installeren van laadpalen en andere elektrotechnische werken en weet precies wat hij doet.
 • Persoonlijk aanspreekpunt: is er iets mis met je laadpaal? Dan kan je bij je installateur terecht. Hij heeft deze zelf geplaatst en kan problemen sneller vinden en oplossen. Laadpalen zijn in principe onderhoudsvrij, maar het kan geen kwaad om een onderhoudscontract met de vakman af te sluiten.

 

Laadpaal installeren = offertes vergelijken

Een laadpaal kopen en installeren voor je elektrische auto? Maak dan gebruik van onze gratis offerteservice. Zo kom je snel in contact met 2 à 3 installateurs actief in jouw buurt. Niet alleen geniet je van gericht advies en prijzen op maat, maar je kan ook gemakkelijk werkwijzen en uitvoertermijnen vergelijken. Start je aanvraag via ons offerteformulier:

 

 

Waarom kiezen voor Solvari?

Via Solvari vind je de beste installateur voor jouw laadpaal. Bekijk hier de ervaring van deze klant met Solvari en ontvang zelf offertes op maat via het formulier onder de video.

 

 

Laadpaal offertes ontvangen?

Kies voor een erkende installateur en verzeker jezelf van een correcte plaatsing van je laadpaal. Via onderstaand formulier ontvang je vrijblijvend tot 4 prijsvoorstellen van vakmannen actief in jouw buurt.

 • Gratis
 • Vrijblijvend
 • Vergelijk & Bespaar
 • Erkende installateurs