Niet langer ondersteunde browser:
Het ziet ernaar uit dat wij uw browser niet meer ondersteunen. Hierdoor kunnen sommige features niet werken.

Hoe laadpalen vergelijken?

Heb je een elektrische auto? Dan is een laadpaal thuis onmisbaar. Maar welke laadpaal kies je nu precies? Er zijn verschillende factoren die jouw keuze kunnen beïnvloeden. In dit artikel lees je hoe je laadpalen kan vergelijken en waarop je hierbij moet letten.

Laadpalen vergelijken:
1. Volgens laadvermogen
2. Volgens montage
3. Volgens laadmethode
4. Volgens prijs
5. Volgens technologie
6. Volgens merk
CONCLUSIE: welke laadpaal kies ik het best?

 

 

Waarom een laadpaal thuis installeren?

Elektrische auto’s vervangen steeds vaker fossiele wagens. Met een eigen laadpaal laad je je auto snel, efficiënt en veilig op wanneer jij het wil. Zo ben je niet afhankelijk van publieke laadpalen, die momenteel ook eerder schaars zijn. Met een laadpaal thuis liggen de laadkosten bovendien ook een stuk lager dan wanneer je je auto oplaadt aan een publieke laadpaal. Wanneer je een elektrische auto aanschaft, is een laadpaal thuis dan ook een must.

Wil je graag een laadpaal laten installeren? Dan doe je er goed aan om eerst alle opties te overlopen en verschillende laadpalen te vergelijken. Een gespecialiseerde installateur helpt je hierbij. Vraag gratis en vrijblijvend voorstellen aan via onze offerteservice.

beste laadpaal thuis

 

1. Laadpalen vergelijken volgens laadvermogen

Het is belangrijk dat het laadvermogen van je laadpaal is afgestemd op het laadvermogen van je auto. Het heeft geen zin om te investeren in een laadpaal met een groot vermogen als je auto een kleinere laadcapaciteit heeft. Je auto zal er namelijk niet sneller door opladen.

TIP: hou bij het bepalen van het laadvermogen van de laadpaal altijd rekening met je elektriciteitsaansluiting. In bepaalde gevallen moet je voor een laadpaal met een groot laadvermogen je elektriciteit verzwaren. Maak dus altijd de afweging of die verzwaring de investering wel waard is.

 

2. Laadpalen vergelijken volgens montage

Ga je laadpalen vergelijken? Dan moet je rekening houden met de beschikbare ruimte die je hebt en waar je je auto parkeert. Afhankelijk daarvan bepaal je de locatie van je laadstation en het type laadpaal:

 • Wallbox (wandmodel): een wallbox is de meest gekozen optie. Een vakman bevestigt het laadstation (met een vaste of losse laadkabel) aan de muur in je garage of tegen je buitengevel. Hou er rekening mee dat je voor dit type laadstation voldoende plaats moet hebben in de garage.
 • Vast laadstation (laadpaal): laat je je laadpunt liever op je oprit installeren? Dan is een laadpaal een goede keuze. Ook bij vaste laadstations heb je de keuze tussen een vaste of losse laadkabel. Een vast laadstation is doorgaans iets duurder dan een wandmodel. De afstand van de laadpaal tot de meterkast heeft ook een belangrijke invloed op de prijs: hoe verder de laadpaal van de meterkast staat, hoe meer graafwerkzaamheden nodig zijn en hoe meer kabels een installateur moet trekken.

kostprijs laadpaal thuis

 

3. Laadpalen vergelijken volgens laadmethode

Je kan op verschillende manieren je elektrische auto opladen. Er zijn 3 ‘laadmodes’ op basis van de gebruikte techniek om stroom om te zetten om je auto op te laden:

 • Mode 2 laden (via wallbox): met deze methode laad je je elektrische auto op met een aangepaste laadkabel via een laadpunt aan de muur. Het nadeel van deze laadmethode is dat het erg lang duurt om je auto volledig op te laden. Wanneer je laadpalen vergelijkt, is het niet aangeraden om voor een laadpaal via mode 2 laden te kiezen.
 • Mode 3 laden (via wallbox of vast laadstation): deze methode is de beste manier om je elektrische wagen snel en veilig thuis op te laden. Hiermee kan je je elektrische auto namelijk gecontroleerd laden, waarbij de software bepaalt wat de geschikte laadstroom is.
 • Mode 4 laden (via snellaadpaal): deze methode werkt via een snellader die je rechtstreeks aansluit op de accu van je auto. In de laadkabels van zo’n snellader zit een converter die meteen gelijkstroom levert aan de auto. Zo moet de converter in de auto de wisselstroom niet meer zelf omzetten en laadt de accu veel sneller op. Snellaadpalen worden door hun hogere prijskaartje voornamelijk gebruikt door bedrijven.

 

4. Laadpalen vergelijken volgens prijs

De uiteindelijke kostprijs zal voor velen nog steeds doorslaggevend zijn in de keuze van een laadpaal. Doorgaans kost een volledige laadpaalinstallatie 1.000 à 3.000 euro (excl. btw, incl. plaatsing). Deze prijs omvat verschillende kostenposten:

Kosten laadpaal plaatsenGemiddelde prijs (excl. btw)
Laadpaal zelf€ 500 à 1.200
Installatie laadpaal € 300 à 2.000
Verzwaring elektriciteit€ 150 à 1.200
Keuring elektriciteit€ 150 à 200

LET OP: bovenstaande tabel vermeldt enkel richtprijzen. Andere kostenbepalers zijn o.a. het laadvermogen van het laadstation, eventuele opties en het merk. Vraag voor een exacte prijs voorstellen aan bij verschillende installateurs actief in jouw buurt. Dit doe je gratis en vrijblijvend via onze offertepagina.

 

5. Laadpalen vergelijken volgens technologie

Elke laadpaal doet in principe hetzelfde: je elektrische auto opladen. Daarom blijven fabrikanten innoveren met vernieuwende technologieën om zich te onderscheiden van hun concurrenten. Wanneer je laadpalen vergelijkt, loont het zeker de moeite om ook rekening te houden met de gebruikte technologie en eventuele andere ‘smart’ opties. De meest interessante zijn:

 • Dynamic load balancing: ook wel bekend als ‘intelligent laadbeheer’. Dankzij deze technologie stemt het laadstation het opladen van je auto af op je energieverbruik in huis om overbelasting te vermijden. Wanneer je veel stroom verbruikt in huis, zal je auto trager opladen en omgekeerd.
 • Vehicle-to-home-technologie: ook bidirectioneel laden genoemd. Met deze technologie kan je de batterij van je wagen ook gebruiken als thuisbatterij. Zeker in combinatie met zonnepanelen kan je hiermee heel wat stroomkosten uitsparen.

 

6. Laadpalen vergelijken volgens merk

Er zijn verschillende merken die kwalitatieve laadpalen aanbieden. Elk merk legt zijn eigen accenten en heeft zijn specifieke kenmerken. Je doet er daarom goed aan om laadpalen te vergelijken van verschillende fabrikanten wanneer je overweegt om een laadstation te laten installeren.

 • Alfen: de laadpalen van dit merk zijn opvallend compact en maken gebruik van dynamic load balancing. Ze garanderen bovendien een maximale oplaadsnelheid.
 • EV-box: de laadpalen van EV-box zijn eenvoudig in gebruik en vereisen weinig onderhoud. Ze maken gebruik van slimme software en zijn compatibel met elke elektrische auto.
 • Wallbox: wanneer geavanceerde technologieën, uitzonderlijk design en gebruiksgemak worden samengevoegd, krijg je de slimme laadsystemen van het merk Wallbox. De laadpalen van dit merk zijn bovendien ook heel compact.
 • Shell Recharge Solutions: de laadpunten van het vroegere New Motion zijn snel, veilig en gebruiksvriendelijk en kunnen vanop afstand bediend worden. Daarnaast krijg je met een laadpas of app toegang tot meer dan 200.000 publieke oplaadpunten. Ideaal wanneer je je auto onderweg wil opladen.

 

CONCLUSIE: welke laadpaal kies ik het best?

De keuze voor de juiste laadpaal hangt af van diverse factoren: je budget, de beschikbare ruimte, het laadvermogen van jouw auto, je elektriciteitsinstallatie, … Daarom doe je er goed aan om verschillende laadpalen te vergelijken en af te toetsen aan jouw behoeftes. Dankzij zijn kennis en ervaring helpt een professionele installateur jou om de juiste knopen door te hakken.

 

Vergelijken loont: contacteer verschillende installateurs

Iedere laadpaal installateur heeft een voorkeur voor bepaalde merken en soorten laadpalen. Wanneer je een laadpaal voor je elektrische auto wil laten installeren, doe je er goed aan om bij verschillende installateurs offertes op te vragen. Zo kan je niet alleen gericht prijzen vergelijken, maar ook merken, adviezen, uitvoeringstermijnen, …

Gratis en vrijblijvend offertes vergelijken? Maak gebruik van onderstaand offerteformulier om prijsvoorstellen aan te vragen bij 2 à 3 professionele installateurs actief in jouw buurt:

 

Waarom kiezen voor Solvari?

Via Solvari vind je de beste installateur voor jouw laadpaal. Bekijk hier de ervaring van deze klant met Solvari en ontvang zelf offertes op maat via het formulier onder de video.

 

 

Laadpaal offertes ontvangen?

Kies voor een erkende installateur en verzeker jezelf van een correcte plaatsing van je laadpaal. Via onderstaand formulier ontvang je vrijblijvend tot 4 prijsvoorstellen van vakmannen actief in jouw buurt.

 • Gratis
 • Vrijblijvend
 • Vergelijk & Bespaar
 • Erkende installateurs