Niet langer ondersteunde browser:
Het ziet ernaar uit dat wij uw browser niet meer ondersteunen. Hierdoor kunnen sommige features niet werken.

Laadpaal kopen

Denk je eraan om je oude dieselauto eindelijk te vervangen voor een elektrische auto? Laat dan ook zeker een laadpaal thuis installeren. Weet je niet goed welke laadpaal je moet kopen? In dit artikel helpen we je graag op weg met 5 belangrijke aandachtspunten!

 

5 aandachtspunten bij het kopen van een laadpaal

FACTOR 1: type laadpaal

FACTOR 2: locatie laadpaal

FACTOR 3: vermogen laadpaal

FACTOR 4: prijs laadpaal

FACTOR 5: montage laadpaal

Welke laadpaal kopen? Een erkende installateur geeft je graag gericht advies. Zo koop je zeker de juiste laadpaal. Kom gratis in contact met experts actief in je regio.

laadpaal kopen

 

FACTOR 1: type laadpaal

Laadpalen bestaan in verschillende vormen en maten. Qua design moet je bv. kiezen tussen hangende of staande laadpunten. Belangrijker is dat je een elektrische laadpaal koopt die bij jouw elektrische auto past. We maken onderscheid tussen 2 soorten:

 • 1-fase laadpaal: deze gebruikt de standaard 220/230V aansluiting. Daardoor ligt het maximale vermogen van een 1-fase laadpaal op 3,7 kW bij 16A. Dat betekent dat een auto met een capaciteit van 60 kW in ong. 16 uur is opgeladen. Is dit te langzaam? Verhoog het aantal ampères dan naar 32A. Zo halveer je de laadtijd.
 • 3-fasen laadpaal: elektrische auto’s met hoge laadvermogens halen meer voordeel uit dit type laadpaal. Waarom? Hun vermogen varieert van 11 kW tot 22 kW. Daardoor ben je verzekerd van een maximale laadsnelheid binnen relatief korte tijd. Let op: om deze laadpaal te gebruiken, is het mogelijk dat je je elektrische installatie moet laten verzwaren van een 1-fase naar een 3-fasen aansluiting.

BELANGRIJK: welk type laadpaal je het beste koopt, hangt af van je elektriciteitsaansluiting en het laadvermogen van je auto. Een ervaren installateur geeft je graag advies over de mogelijkheden.

 

TIP: kies voor een slimme laadpaal!

Wil je jouw laadpunt zo bewust mogelijk inzetten? Dan is een slimme laadpaal de beste keuze. Zo’n intelligent laadstation gebruikt zoveel mogelijk groene stroom van je zonnepanelen en netstroom voor lagere tarieven. Bovendien houdt zo’n laadpunt altijd rekening met het stroomverbruik in de rest van je huis.

Wil je een slimme laadpaal kopen? Neem dan contact op met een erkende installateur in je buurt. Start je aanvraag.

 


FACTOR 2: locatie laadpaal

Waar plaats je je laadpaal? Is het laadstation alleen bedoeld voor privé gebruik? Of wil je als bedrijf verschillende laadpalen kopen voor een (semi-)publieke laadzone voor je werknemers?

 • Laadpaal thuis: deze kan je aan je gevelmuur ophangen of binnen in je garage. Het voordeel aan een laadpaal thuis? Dat is de 24/7 beschikbaarheid. Hou voor de locatie rekening met de mogelijkheden van je huis en de bereikbaarheid voor je auto.
 • Laadpaal bedrijf: semi-publieke laadstations moeten aan meer voorwaarden voldoen dan die voor privé gebruik. Zo is de laadsnelheid en de wachttijd bijvoorbeeld een belangrijk aandachtspunt. Kies daarom voor laadpalen van min. 22 kW. Elke elektrische auto kan je hierop aansluiten.

TIP: een eigen laadpunt thuis is altijd een goede investering. Het tarief ligt dan sowieso lager dan bij publieke laadpalen. Bovendien hoef je ook niet in de rij te staan als er geen laadpaal beschikbaar is.

 

Als bedrijf meerdere laadpalen kopen? Hou rekening met de wetgeving!

Wil je je huidige wagenpark moderniseren en de switch maken naar elektrisch rijden? En denk je eraan om je laadinfrastructuur ook semi-publiek toegankelijk te maken? Hou dan rekening met de wetgeving. Lees meer over semi-publieke laadpalen en de wet.

 


FACTOR 3: vermogen laadpaal

Het vermogen van je laadpaal is 1 van de belangrijkste factoren om op te letten. Hoe kom je nu te weten wat je nodig hebt? Daarvoor moet je onder andere kijken naar je elektriciteitsaansluiting. Het overzicht in de onderstaande tabel helpt je alvast op weg:

Type 1-faseaansluitingMax. laadvermogenType 3-faseaansluitingMax. laadvermogen
1 x 16 A3,7 kW3 x 16 A11,0 kW
1 x 25 A5,8 kW3 x 25 A17,2 kW
1 x 30 A6,9 kW3 x 32 A 22,0 kW

Onthou dit: een hoger vermogen van je laadpaal is niet per sé beter. Het kan zelfs nadelig zijn. Heeft je auto bv. een lager laadvermogen? Dan betaal je meer voor een laadpunt met een hoger vermogen, zonder dat je elektrische auto sneller oplaadt. Op zoek naar professioneel advies? Contacteer dan een erkende installateur in je buurt.

 

bidirectionele laadpaal kopen

 


FACTOR 4: prijs laadpaal

Ongetwijfeld speelt de prijs van een laadpaal een grote rol bij je uiteindelijke beslissing. De prijsverschillen tussen de mogelijke soorten laadpalen zijn namelijk niet klein. Deze zijn afhankelijk van het type laadpaal, het merk, de software, de plaatsingskosten, …

 • Laadpaal kopen en zelf installeren: € 500 à 1.200 (incl. btw, excl. plaatsing)
 • Laadpaal kopen met installatie: € 1.000 à 3.000 (excl. btw, incl. plaatsing)

LET OP: dit zijn richtprijzen. Wil je precieze informatie over de kostprijs van jouw geplande project? Neem dan contact op met een ervaren installateur. Hij helpt je graag verder. Start je aanvraag.

 

Verlaag de kosten met subsidies & financiële voordelen!

Wil je een laadpaal voor je elektrische auto kopen? Dan kom je in bepaalde situaties in aanmerking voor fiscale en financiële voordelen. Zo bespaar je op de aanschaf van je laadinfrastructuur. Voor bedrijven en particulieren gelden verschillende voorwaarden. Wil je hier graag meer over weten? Lees er alles over in ons subsidieartikel.

 


FACTOR 5: installatie laadpaal

De laatste factor is de installatie zelf. Ben je handig en weet je veel over elektrische installaties? Dan kan je zelf je laadpaal thuis installeren. Zo bespaar je arbeidskosten. Vergeet echter niet dat je dan niet verzekerd bent bij schade. Ook moet een verzwaring van je elektrische installatie altijd worden uitgevoerd door een erkende elektricien. Daarom raden we aan om samen te werken met een installateur. Zo kan je rekenen op…

 • Professioneel advies: een expert luistert altijd naar jouw persoonlijke wensen. Hij bestudeert de locatie waar je laadpaal moet komen te staan en gaat na of je elektriciteitsvoorzieningen hiervoor geschikt zijn.
 • Laadpaal op maat: een installateur kiest een laadpaal op maat van jouw situatie. Zo ben jij er zeker van dat jouw laadpaal een vermogen heeft dat is afgestemd op de capaciteit van jouw elektrische auto en je elektriciteitsaansluiting.
 • Gecertificeerde vakspecialist: een installateur van laadpalen volgde een specialistische opleiding bij een erkende organisatie om laadinfrastructuur te mogen plaatsen. Een gecertificeerde professional staat bovendien garant voor een betrouwbare service.
 • Kwalitatieve technologie: een professional werkt alleen met de beste laadpaal merken en meest recente technologieën, zonder jouw budget uit het oog te verliezen. Zo ben je zeker van een installatie van topkwaliteit!
 • Professionele montage: dankzij z’n technische know-how monteert hij jouw laadstation zoals het hoort. Moet er geboord worden? Dan profiteer je van een nette uitvoering en afwerking na plaatsing. Bovendien vertelt hij je ook hoe je je laadpaal efficiënt gebruikt.

Gecertificeerde laadpaal installateur nodig? Dan ben je hier aan het juiste adres. Onze tip? Vraag meerdere offertes aan bij 2 à 3 experts en vergelijk niet alleen de prijzen, maar ook adviezen, merken, uitvoertermijnen, … Alleen zo maak je een bewuste keuze. Vind hier je laadpaal installateur.

 


CONCLUSIE: welke laadpaal koop ik?

Het antwoord op deze vraag hangt van je situatie af. Het belangrijkste is dat je alle opgesomde factoren in je achterhoofd houdt. Onze vuistregels? Kies voor een laadpaal die is afgestemd op het vermogen van je auto én is aangepast aan je elektriciteitsaansluiting.

TIP: een gecertificeerde installateur adviseert je over de verschillende laadpalen, monteert deze vakkundig én levert professionele service bij storingen. Wil je dus een laadpaal kopen? Vertrouw dan op een expert. Kom in contact met vakspecialisten actief in je regio via het onderstaande formulier:

 

 

Laadpaal offertes ontvangen?

Kies voor een erkende plaatser en verzeker jezelf van een correcte plaatsing van je laadpaal. Via onderstaand formulier ontvang je vrijblijvend prijsvoorstellen en advies van maximaal 3 vakmannen actief in jouw buurt.

 • Gratis
 • Vrijblijvend
 • Vergelijk & Bespaar
 • Erkende bedrijven