Niet langer ondersteunde browser:
Het ziet ernaar uit dat wij uw browser niet meer ondersteunen. Hierdoor kunnen sommige features niet werken.

Semipublieke laadpaal

Een semi publieke laadpaal is toegankelijk voor iedereen, maar tegelijk gevestigd op privé terrein. Denk bv. aan een bedrijventerrein of een parking bij een winkelcentrum. Dit soort laadinfrastructuur vormt een noodzakelijke aanvulling op de publieke laadpunten. Wil jij als ondernemer ook graag de vruchten plukken van deze trend? Lees hier alles over semipublieke laadpalen!

Ga snel naar:
Semi publieke laadpaal: mogelijkheden
Prijzen semi publieke laadpalen
Welke aandachtspunten?
FAQ semipublieke laadpaal
Ontvang vrijblijvend offertes

 

 

Waarom investeren in een semi-publieke laadpaal?

Denk je erover na om semi-publieke laadpalen op je parkeerterrein te plaatsen? Dat is een goed idee, want die investering biedt enkel voordelen:

 • Duurzame keuze: kiezen voor semi-publieke laadpunten is een toekomstbestendige investering. Je speelt in op de groeiende nood aan elektrische laadstations omdat Europa wil afstappen van benzine- en dieselvoertuigen.
 • Imago van je bedrijf verbeteren: wil je (een deel van) je laadpalen publiek maken? Dan kan je je laadplein registreren via het OCPI-protocol.  Zo plaats je je bedrijf op de kaart als laadpunt voor elektrische auto’s.
 • Extra bron van inkomsten: een laadplein met semi publieke laadpalen zorgt voor extra inkomsten. Bezoekers en klanten kunnen hun wagen opladen aan een door jou gekozen tarief en betalen via een app of een laadpas.
 • Extra service voor je cliënteel & werknemers: krijg je vaak klanten met elektrische auto’s over de vloer? Dan zijn elektrische laadpunten bij je bedrijf een echt voordeel. Bied je laadmogelijkheden aan voor jouw werknemers? Dan maak je ook voor hen elektrisch rijden aantrekkelijker.
 • Fiscale voordelen: bij de aankoop van zakelijke laadpalen kan je deze fiscaal afschrijven. Een belangrijke voorwaarde is dat je laadstation publiek toegankelijk is en gebruik maakt van een intelligent beheerssysteem.

Semi publieke laadpalen plaatsen? Hebben we je overtuigd? Neem dan contact op met een professionele firma. Dat kan via ons gratis aanvraagformulier.

 

Semi publieke laadpaal: mogelijkheden

semi publieke laadpaal plaatsen

Voor semi-publieke laadpunten heb je doorgaans keuze uit 2 soorten laadpalen. We zetten hieronder beide opties in een overzicht:

 

OPTIE 1: trage laadpalen (AC-laadpunten)

Met ’trage’ laadpalen doelen we op de snelheid waarmee ze laden. Dit type haalt een maximale laadsnelheid van 50 km rijbereik per uur. In dit geval spreken we over palen met een max. vermogen van 22 kW, waardoor je auto in ongeveer 200 minuten volledig is opgeladen. Dit type laadpaal laadt met wisselstroom (AC). Het stuurt de elektriciteit van het net via de laadkabel naar je elektrische auto. Daar zet een ingebouwde omvormer de AC-stroom om naar DC-stroom (gelijkstroom) om veilig te laden.

 

OPTIE 2: snellaadpunten (DC-laadpunten)

Snellaadpalen zijn populaire installaties op belangrijke verkeersknooppunten: snelwegen, invals- en toegangswegen en tankstations. Het zijn geschikte laadpalen voor bedrijven wiens medewerkers intensief hun elektrische auto’s gebruiken. DC-laadpunten maken laden met gelijkspanning mogelijk. Ze zijn verkrijgbaar met vermogens vanaf 50 kW tot 350 kW en kunnen elektrische voertuigen op z’n snelst opladen binnen 10 minuten.

 

Waarmee hou ik rekening voor een juiste keuze?

De keuze van je laadpaalinfrastructuur baseer je op 2 parameters: de laadsnelheid en het vermogen van de laadpalen. Onze gouden tip? Kies voor een laadpaal met een minimaal laadvermogen van 22 kW wanneer je aan meerdere types elektrische voertuigen laadmogelijkheid wil bieden. Dit is de ideale keuze met het oog op verschillende mensen die met uiteenlopende automerken langskomen.

TIP: een erkend bedrijf helpt je graag verder met het bepalen van de meest geschikte laadpunten voor jouw zaak. We brengen je graag in contact met verschillende professionals.

 

Prijzen semi publieke laadpalen

De totaalprijs voor het plaatsen van meerdere laadstations kunnen we opsplitsen in 2 delen: de éénmalige prijs en de bijkomende periodieke kosten:

 

A. Eénmalige prijs

Hiermee verwijzen we naar de aanschaf- en installatiekosten van je laadpalen. De gemiddelde prijs ligt tussen de € 1.500 à 5.000 per laadpaal (excl. btw, incl. plaatsing). Dit bedrag omvat de prijs voor de laadpaal zelf, de plaatsingskosten en de uitbreiding van je netaansluiting:

 • Laadpaal: € 500 à 2.500 per laadpaal (excl. btw). Afhankelijk van het type laadpaal, het vermogen, extra functionaliteiten, …
 • Plaatsing: € 600 à 2.000 per laadpaal (excl. btw). Afhankelijk van je installateur, eventuele voorbereidende graafwerken, de meterkast, …
 • Netuitbreiding: € 200 à 500 per laadpaal (excl. btw). Afhankelijk van het feit of je een klein- of grootverbruiker bent, de ruimte op de bestaande netaansluiting, …

BELANGRIJK: de kosten voor snelladers liggen veel hoger dan die van reguliere laders. Een snellader van 50 kW kost al snel tussen de € 20.000 en 25.000 per paal. Kom dus in contact met verschillende installateurs en vergelijk grondig meerdere offertes!

 

B. Periodieke kosten

Hou bij het plaatsen van semi-publieke laadpunten ook rekening met extra maandelijkse en jaarlijkse kosten. We spreken dan o.a. over…

 • Elektriciteitskosten: deze kosten fluctueren met de prijzen van je energieleverancier. Daarom raden we aan om voor slim laden te kiezen.
 • Beheerkosten: € 100 à 400 per jaar per laadpaal (excl. btw).
 • Onderhoudskosten: € 100 à 200 per jaar per laadpaal (excl. btw). Afhankelijk van je afspraken met de laadpaalbeheerder, de snelheid van de interventiedienst, …

 

KMO? Bespaar dankzij fiscale voordelen!

KMO’s, zelfstandigen en vrije beroepers kunnen voor het plaatsen van zakelijke laadpalen genieten van enkele aantrekkelijke financiële en fiscale voordelen. De belangrijkste zijn de Milieu-investeringsaftrek (MIA), de Kleinschaligheidsinvesteringsaftrek (KIA) en de (innovatie)subsidie. Ontdek hier meer over de beschikbare laadpaalsubsidies.

BELANGRIJK: om aanspraak te maken op financiële voordelen moet je je laadpalen door een erkend installateur laten plaatsen. Die vind je via ons contactformulier.

 

semipublieke laadpaal

 

Semipublieke laadpaal plaatsen: aandachtspunten

Wil je je bedrijfsdomein of openbare parking graag voorzien van enkele laadstations die ook publiek toegankelijk zijn? Dan moet je rekening houden met een paar aandachtspunten. Een rijtje:

 • Toegankelijkheid: een parkeerterrein met een semi publieke laadinfrastructuur moet duidelijk gemarkeerd zijn met speciale parkeervakken en borden. Daarnaast moeten je semi-publieke laadpalen minstens 10 uur per dag beschikbaar zijn, óók in het weekend.
 • Betaalmethode: zorg ervoor dat je semi publieke laadpalen ook zonder laadpas toegankelijk zijn en mensen bv. kunnen betalen via een app, een QR-code, … Stem dit af met je laadpaalbeheerder.
 • Slim laden: met een slimme laadpaal hou je je verbruik onder controle, vermijd je stroomuitval en kan je de laadmomenten afstemmen op je groene stroomproductie. Zo zijn geen dure uitbreidingen op je netaansluiting nodig om de auto’s op je parkeerterrein te kunnen opladen. Hiermee bespaar je flink.
 • Backoffice systeem: neem je het beheer van je laadpalen zelf in de hand of besteed je dit (deels) uit aan een laadpaalbeheerder? In het laatste geval ben je zeker van aanvullende services (bv. firmware updates, monitoring), … en professioneel onderhoud.
 • Onderhoudscontract: hou je je laadpalen volledig in eigen beheer? Denk dan aan periodiek onderhoud. Daarvoor kan je een contract aangaan bij je installateur. Die garandeert je van een frequente visuele en technische controle, een securitycheck, de reiniging van binnen- en buitenzijde, …
 • Stroomvoorziening: je laadpalen moeten aangesloten zijn op groene stroom. Dat kan met behulp van een eigen PV-installatie of door een energiecontract aan te gaan met een groene stroom leverancier.

BELANGRIJK: een professionele installateur verzekert je van een correcte oplossing op maat van jouw bedrijf, laadnoden en toekomstplannen. Wil je graag in contact komen met een professional? Vul dan ons aanvraagformulier in en ontvang gratis 2 à 3 prijsvoorstellen op maat. Start hier je aanvraag.

 

Semi publieke laadpalen en de wetgeving

Tegen 2030 wil Nederland tot wel 49% minder CO2 uitstoot genereren. Daarin zijn elektrische auto’s en een bijbehorende laadinfrastructuur erg belangrijk. Hiervoor heeft Nederland (en bij uitbreiding Europa) enkele regels vastgelegd:

 • Alle openbare laadpunten moeten worden uitgevoerd met de Mode 3 type 2-aansluiting. In dit geval staat er alleen spanning op de aansluiting wanneer de laadkabel en EV op de juiste manier zijn aangesloten.
 • Laadpalen moeten geïnstalleerd worden volgens de normen voor laagspanningsinstallaties (NEN1010). Snelladers, daarentegen, hebben hogere vermogens en moeten daardoor voldoen aan andere eisen.
 • Het plaatsen en uitbaten van een semi publiek laadplein moet voldoen aan het ‘do no significant harm’-principe (DNSH principe) van de Europese Commissie. Deze bepaalt o.a. dat jouw nieuwe project geen schade mag veroorzaken aan het leefmilieu.
 • Bij een niet-residentieel gebouw met meer dan 10 parkeervakken moet je bij minstens 1 op de 5 parkeervakken één oplaadpunt en leidingdoorvoeren voor oplaadpunten voorzien. Bestaande gebouwen met meer dan 20 parkeervakken moeten vanaf 1 januari 2025 minstens over 1 oplaadpunt beschikken.
 • Na het plaatsen van je semi publieke laadpaal moet je deze registreren via het OCPI-protocol, waardoor relevante informatie van het laadpunt openbaar beschikbaar gesteld wordt via het National Acces Point (NAP). Semi publieke (en private) laadpalen hoef je niet bij de netbeheerder te registreren.

CONCLUSIE: wil je graag beantwoorden aan alle regels rond het plaatsen van (semi) publieke laadpalen? Dan werk je idealiter samen met een gespecialiseerde firma in je buurt. Ontdek meerdere betrouwbare professionals via ons contactformulier.

 

Enkele veelgestelde vragen

Hebben we nog niet al jouw vragen over (semi) publieke laadpalen beantwoord? Dan vind je hieronder alvast het antwoord op enkele veelgestelde vragen:  • Waarom schakel ik beter een gespecialiseerde firma in?

   Bij elke laadpaal die je plaatst, raden we aan om samen te werken met een gecertificeerd bedrijf (in het bezit van een NEN3140 certificaat) Zeker in het geval van zakelijke laadpalen. Vertrouwen op een vakman is de sleutel tot het realiseren van een semi-publiek laadplein met laadinfrastructuur dat aan alle belangrijke voorwaarden en eisen voldoet.

   Zoek je een laadpaal installateur? Wij helpen je verder! Vul ons aanvraagformulier in en ontvang binnen enkele werkdagen gratis offertes van professionals actief in je regio.  • Kan ik een semi publieke laadpaal thuis plaatsen?

   Dankzij een laadstation thuis ben je altijd verzekerd van een plek waar je je auto rustig kan opladen. Maar wist je dat je je privé laadpaal ook openbaar kan aanbieden? In principe verhuur je dan je private laadpaal aan andere gebruikers. Jouw laadstation komt dan op een publieke kaart te staan. Let wel, er komt dan flink wat administratie bij kijken: je moet een tarief verrekenen, bedenken wat je verdienmodel zal zijn, jouw laadpaal aan een onafhankelijk beheersysteem koppelen, …

   TIP: zie je het wel zitten om je laadpaal te verhuren, maar weet je niet goed waar je moet beginnen? Dan kan je terecht bij een expert. Die adviseert je graag over de mogelijkheden.  • Hoeveel laadpalen heb ik nodig?
   Ben je restaurant- of hoteluitbater en zie je er de voordelen van in om te investeren in semi publieke laadstations? Dan ben je vast nieuwsgierig hoeveel laadpalen je nodig hebt voor jouw zaak. In dit geval raden we aan om advies te vragen bij een gespecialiseerde firma. Zij bepalen het aantal laadpalen op basis van verschillende parameters en gaan na wat de mogelijkheden zijn binnen de netcapaciteit.


  • Moet ik mijn laadpalen combineren met zonnepanelen?
   In principe hoef je als bedrijf geen zonnepanelen te hebben om semi publieke laadpalen aan te sluiten. Het is alleen verplicht om je laadinfrastructuur aan te sluiten op groene stroom. Die kan zowel afkomstig zijn van je eigen zonnepanelen als van een groene stroomleverancier. Er zijn steeds meer bedrijven die op zoek zijn naar innovatieve manieren om zonnepanelen en laadpalen slim met elkaar te laten communiceren. Zo gebruik je optimaal je duurzame stroom!


  • Kan mijn huidige elektriciteitsvoorziening het aan?
   Het antwoord op deze vraag is volledig afhankelijk van de omvang van je project: hoeveel laadpalen wil je installeren? En over welk type laadpalen gaat het dan? In het geval van snelladers met hoog vermogen is het nagenoeg onvermijdelijk om je elektriciteitsnet te laten verzwaren. Wil je hier graag zekerheid over? Dan helpt een ervaren firma je graag verder. Kom gratis in contact met professionals actief in je regio.

 

Laadpaal offertes ontvangen?

Kies voor een erkende plaatser en verzeker jezelf van een correcte plaatsing van je laadpaal. Via onderstaand formulier ontvang je vrijblijvend prijsvoorstellen en advies van maximaal 3 vakmannen actief in jouw buurt.

 • Gratis
 • Vrijblijvend
 • Vergelijk & Bespaar
 • Erkende bedrijven