Niet langer ondersteunde browser:
Het ziet ernaar uit dat wij uw browser niet meer ondersteunen. Hierdoor kunnen sommige features niet werken.

De beste laadpaal kiezen in 2023

De Nederlandse overheid stimuleert steeds vaker het kopen van een elektrische auto. Zo’n auto is een interessante investering door de dalende prijs, de torenhoge benzinekosten, … Heb je al een elektrische auto of wil je er één kopen? Dan ben je vast ook benieuwd naar de beste laadpalen op de markt. In dit artikel behandelen we de belangrijkste factoren om de beste laadpaal voor jouw situatie te kiezen!

 

Waarop letten om de beste laadpaal in 2023 te kiezen?

CONCLUSIE: wat zijn de beste laadpalen in 2023?

 

1. Laadvermogen van de laadpaal

Met een laadpaal thuis laad jij je auto snel en efficiënt op, wanneer jij dat wil. En bovendien tegen een goedkoper tarief in vergelijking met publieke laadpunten. Het is daarbij wel belangrijk om een laadstation te kiezen met een capaciteit op jouw maat. Dat ideale laadvermogen van je laadpunt hangt af van 2 factoren:

 • Op maat van het laadvermogen van je auto: heeft je auto een lagere laadsnelheid (bv. 3,7 of 7,4 kW)? Dan moet je niet investeren in een laadpunt met een vermogen van bv. 22 kW. Je auto zal er niet sneller door opladen. Koop je echter een auto met een grote laadsnelheid en wil je die ook optimaal benutten? Dan moet je ook een laadpaal kopen met een groter laadvermogen.
 • Op maat van je elektriciteitsaansluiting: is je woning aangesloten op 1-fasige stroom? Dan kan je auto’s met een laadsnelheid van 3,7 tot 7,4 kW opladen. Om een laadcapaciteit van 11 tot 22 kW te benutten, heb je dan weer een 3-fasige aansluiting nodig. In dat geval kan je eventueel je elektriciteit laten verzwaren. Ook het laadvermogen van je laadpaal moet je dus op die elektriciteitsaansluiting in je woning afstemmen. De beste laadpalen zijn gelukkig aan te sluiten op elk type elektriciteitsaansluiting.

 

Wat is het beste laadvermogen voor mijn laadpaal?

Dat hangt vooral van jouw auto en je persoonlijke wensen af. Wil je bv. je elektriciteit laten verzwaren naar een 3-fasige aansluiting om je auto met een groot laadvermogen sneller te kunnen opladen? Of wil je die extra kosten liever niet maken of heeft je auto niet zo’n groot laadvermogen? Het speelt allemaal een rol bij het kiezen van de beste laadpaal voor jouw situatie.

TIP: een laadpaal installateur analyseert eerst jouw situatie en stelt dan een laadpunt voor met een laadvermogen op maat. Zo ben je zeker van een goede keuze zonder te veel te betalen. Benieuwd naar jouw mogelijkheden? Ontvang gratis advies op maat bij een installateur actief in je buurt!

 


2. Smart opties van de laadpaal

Hou je het liever goedkoop? Dan kan je kiezen voor een laadpunt zonder al te veel technische snufjes. Je koppelt je auto gewoon aan je laadpaal en het laden start. Je kan echter ook kiezen voor een laadpunt met verschillende smart opties. Een kort overzicht van de mogelijkheden:

 • Dynamic load balancing: een laadpaal met deze optie zoekt voortdurend een evenwicht tussen de laadsnelheid van je auto en je totale elektriciteitsverbruik in je woning. Kortom, verbruik je bv. veel energie door te koken, je wasmachine, …? Dan zal het laden van je auto ook langzamer gaan. Zo vermijd je overbelasting. Verbruik je minder stroom in huis? Dan laad je auto sneller op.
 • Monitoring met app: wil je weten hoe lang je auto nog moet laden voor hij ‘volgetankt’ is met stroom? Hoe snel of traag je kan laden op basis van je stroomverbruik in je woning? En hoeveel een laadbeurt kost op elk moment? Bij sommige laadpunten kan je dat allemaal monitoren met een app op je tablet of smartphone. De beste laadpaal app hangt vooral af van de fabrikant.
 • Programmeerbare laadsessies: bij sommige laadpalen kan je de laadsessies programmeren om te laden tegen het daltarief. De beste slimme laadpalen kan je ook zo instellen dat ze altijd laden als je zonnepanelen groene stroom leveren. Dankzij dat slimme laden kan je behoorlijk wat stroomkosten besparen en verdien je je investering geleidelijk terug.
 • Bidirectioneel laden: is je auto volgeladen? Dan kan je die stroom ook gebruiken voor je huishouden. In dat geval fungeert je elektrische auto als een soort thuisbatterij (vehicle-to-home). Is je auto volgeladen met stroom van je zonnepanelen? Dan kan je zo flink besparen op je energierekening. Om gebruik te maken van deze optie heb je wel een laadpaal nodig die bidirectioneel kan laden.
 • Gezichtsherkenning: hou je van gadgets? Dan kan je voor je laadpunt ook nog andere technische snufjes kiezen als een touchscreen, ontgrendeling via gezichtsherkenning, … Hou er wel rekening mee dat dergelijke smart opties ook voor een hogere prijs zorgen.

 

Wat is de beste laadpaal op vlak van smart opties?

Dat hangt vooral van jouw verwachtingen en je budget af. Heb je bv. voldoende budget? Dan loont het om te investeren in een laadpaal met smart charging. Door je auto vol te laden met zonne-energie en stroom aan de goedkoopste tarieven verdien je die extra investering helemaal terug. Ook door bidirectioneel laden in combinatie met zonnepanelen bespaar je enorm op je energierekening. Hou je het liever goedkoop en basic? Dan ga je beter voor een laadpunt zonder al te veel technische poespas.

TIP: een laadpaal installateur gaat samen met jou na welke smart opties voor jou interessant zijn en welke niet. Zo ben je zeker van een laadpaal op maat tegen een correcte prijs. Ontvang gratis advies en prijzen op maat bij meerdere laadpaal installateurs actief in je buurt!

 


3. Prijs van de laadpaal

beste laadpalen
Een belangrijke factor bij de aankoop van een laadpunt is natuurlijk de laadpaal prijs. Gemiddeld mag je rekenen op een totale eindprijs van 1.000 à 3.000 euro, excl. btw en incl. plaatsing. Benieuwd hoeveel jij uiteindelijk betaalt voor een laadpaal op jouw maat? Die kosten hangen af van de volgende factoren:

 • Laadpaal zelf: het laadpunt zelf kost gemiddeld 500 à 1.200 euro, excl. btw. Die prijs hangt vooral af van het gekozen laadvermogen, het aantal smart opties, het merk van het laadstation, …
 • Installatie van de laadpaal: ook de kosten voor de plaatsing van een laadpaal kunnen flink variëren: van 300 tot wel 2.000 euro. Deze installatiekosten hangen vooral af van de moeilijkheidsgraad van de plaatsing. Staat je laadpunt bv. behoorlijk ver van je meterkast? Dan zullen die kosten hoger zijn.
 • Eventuele verzwaring elektriciteit: heeft je auto een groot laadvermogen en beschikt je woning slechts over een 1-fasige netstroomaansluiting? Om zo snel mogelijk te kunnen laden, kan je in dat geval je elektriciteit verzwaren. Die werkzaamheden door je netbeheerder kosten gemiddeld 200 à 500 euro.

 

Wat is voor mij de beste laadpaal op het gebied van prijs?

Dat hangt uiteraard vooral van je budget en je verwachtingen af. Wil je niet te veel kosten maken en is de laadsnelheid van je auto van minder belang (omdat je bv. vooral ’s nachts wil laden)? Dan kan je kiezen voor een eenvoudig, goedkoper laadpunt met een kleiner laadvermogen. Wil je echter de maximale laadsnelheid van je auto optimaal benutten, gebruikmaken van smart opties om je energiekosten te doen dalen, …? Dan investeer je beter in een duurder model en eventueel in een verzwaring van je elektriciteit door je netbeheerder.

TIP: een installateur geeft je graag een overzicht van de mogelijke laadpunten op jouw maat met de bijhorende prijzen. Wil je gericht die kosten voor laadpalen vergelijken om zeker te zijn van een goede prijs-kwaliteitsverhouding? Vraag dan vrijblijvend prijsvoorstellen aan bij meerdere installateurs.

 


4. Locatie van de laadpaal

We spreken doorgaans over een laadpaal, maar de beste laadpaal voor thuis is in de meeste gevallen een wandmodel. De keuze voor zo’n wallbox of een echte laadpaal hangt vooral af van de locatie van het laadstation in kwestie. Beide mogelijkheden op een rij:

 • Wallbox: bij particulieren komen zulke wandmodellen duidelijk het vaakst voor. Wil je je auto bv. in de garage opladen? Dan plaatst de installateur die tegen je garagemuur. Ook aan je gevel kan zo’n vakman een wandmodel hangen.
 • Laadpaal: op parkings van bedrijven, in ondergrondse parkeergarages, … komen ook vaak losse laadpalen voor. Maar ook bij particulieren zijn zulke palen zeker een mogelijkheid, bv. op de oprit.

 

Wat is voor mij de beste laadpaal qua locatie?

Dat hangt in de eerste plaats van jouw persoonlijke situatie af. Parkeer je je auto doorgaans in je garage, onder je carport, …? Dan is een wandmodel in je garage of tegen je gevel vaak de beste keuze. Heb je een langere oprit en wil je je auto daar opladen? Dan kan een gecertificeerde vakman ook een losse laadpaal plaatsen.

TIP: een laadpaal installateur komt eerst langs bij je thuis en bepaalt samen met jou de beste locatie voor je laadstation (op basis van waar je parkeert, waar je zekeringkast hangt, …). Zo ben je zeker van een optimale locatie en een groot gebruiksgemak. Ontvang gratis advies op maat van jouw situatie!

 


5. Merk van de laadpaal

Alfen, New Motion, EV-box, Webasto, …: er bestaan tal van kwalitatieve merken voor laadpalen. Maar hoe kies je nu de beste laadpaal voor thuis of voor je bedrijf? Het komt er vooral op aan om grondig deze verschillende fabrikanten en hun producten te vergelijken op de volgende vlakken:

 • Prijs: de kosten voor een laadpunt kunnen verschillen van fabrikant tot fabrikant. Let op: de goedkoopste keuze is niet noodzakelijk de beste. Vergelijk daarom goed de eigenschappen en de kwaliteit van de laadpunten die de installateurs je aanbevelen.
 • Smart opties: niet elk merk biedt dezelfde opties aan voor hun laadstations. Zo zullen sommige modellen een basic uitvoering hebben (Plug & Charge), terwijl andere werken met load balancing, smart charging, bidirectioneel laden, …
 • Garantie: ook de garantietermijnen voor laadpunten kunnen variëren van merk tot merk. Kijk die garantieregelingen dus grondig na op de offertes die je ontvangt.
 • Service: ook de dienstverlening na verkoop is een belangrijke factor om rekening mee te houden. Is er een helpdesk in het Nederlands beschikbaar of niet? Hoe snel komt een installateur bij je langs in geval van een storing? Vraag de installateurs die je contacteert zeker naar deze servicevoorwaarden.

 

Wat is het beste merk voor mijn laadpaal?

Het ‘beste laadpaal merk’ bestaat simpelweg niet. Elk project is namelijk anders en installateurs werken doorgaans met verschillende kwalitatieve merken. Het komt er vooral op aan om de voorstellen van meerdere specialisten te vergelijken. Zo kan je de kwaliteit van deze merken, maar ook de garantietermijnen, prijzen, … naast elkaar leggen en de juiste keuze maken.

TIP: wil je gericht de offertes van meerdere specialisten naast elkaar leggen? Vraag dan vrijblijvend voorstellen aan bij 2 à 3 laadpaal installateurs in je buurt via onze offerteservice.

 


CONCLUSIE: wat zijn de beste laadpalen in 2023?

beste laadpaal thuis

Wat is nu de beste laadpaal voor thuis? En welke laadpaal is de beste koop voor een bedrijf? Op die vragen bestaat geen eenduidig antwoord. Er bestaan namelijk verschillende hoogwaardige laadpunten, elk met hun eigen kenmerken (smart opties, laadvermogen, …), prijs, garantietermijn, … Het komt er vooral op aan om verschillende laadpalen te vergelijken en de beste laadpaal te kiezen op maat van jouw situatie.

Hoe ben ik zeker van de beste laadpaal? Dat is heel eenvoudig. Door voorstellen aan te vragen bij 2 à 3 laadpaal installateurs en die grondig te vergelijken. Deze specialisten komen bij je langs en geven uitgebreid advies op maat van jouw situatie. Zo weet je goed waar je aan toe bent en kan je een weloverwogen keuze maken tegen een correcte prijs. Vrijblijvend voorstellen aanvragen? Dat kan via onze offerteservice!

 


 

Veelgestelde vragen over de beste laadpalen

Heb je nog vragen over de beste laadpaal voor bij je thuis of op je bedrijf? Dan kan je altijd terecht bij een installateur actief in je buurt. Hieronder beantwoorden we nog kort enkele veelgestelde vragen:  • Wat zijn de beste laadpalen qua design?
   Speelt de vormgeving van je laadstation voor jou ook een belangrijke rol? Ook op dat vlak zijn er verschillende mogelijkheden. Zo zijn sommige laadpunten compacter dan andere, kan je kiezen uit verschillende kleuren, … Vergelijk dus zeker ook de opties qua uitstraling van de laadpunten bij verschillende laadpaal installateurs actief in je buurt.


  • Krijg ik een laadpas bij mijn laadpaal?
   Bij sommige wel en bij andere niet. Bij sommige merken krijg je zo’n laadpas zelfs gratis erbij. Daarmee kan je dan je auto ook opladen bij een openbaar laadstation of een snellaadstation. Krijg je geen laadpas? Dan moet je nog een aparte aanbieder zoeken. Vraag dus zeker naar deze optie als je voorstellen vergelijkt.


  • Wat is de beste laadpaal op vlak van veiligheid?
   Plaats je je laadpunt buiten (tegen je buitenmuur, op je oprit, …)? Dan zorg je er het best voor dat je laadstation voldoet aan de hoogste, internationale veiligheidsklassen. Zo ben je zeker dat je laadpaal volledig stof- en waterdicht is. Bovendien is je laadpaal in dat geval ook goed bestand tegen vandalen.


  • Hoe kies ik de beste laadpaal installateur?

   Een laadpaal plaatsen is een behoorlijke investering. Uiteraard wil je dus samenwerken met een betrouwbare, professionele laadpaal installateur. Daarom vergelijk je best grondig de adviezen en prijsvoorstellen van meerdere specialisten. Welke laadpaal bevelen ze aan? Welke locatie stellen ze voor? Welke werkzaamheden zijn opgenomen in hun offertes? En welke uitvoertermijn is mogelijk? Hun voorstellen gericht naast elkaar leggen is de beste garantie op de juiste keuze.

   TIP: je kan direct in contact komen met meerdere gecertificeerde installateurs actief in je buurt via onze offerteservice. Start je aanvraag hier!

 

Laadpaal offertes ontvangen?

Kies voor een erkende plaatser en verzeker jezelf van een correcte plaatsing van je laadpaal. Via onderstaand formulier ontvang je vrijblijvend prijsvoorstellen en advies van maximaal 3 vakmannen actief in jouw buurt.

 • Gratis
 • Vrijblijvend
 • Vergelijk & Bespaar
 • Erkende bedrijven