Niet langer ondersteunde browser:
Het ziet ernaar uit dat wij uw browser niet meer ondersteunen. Hierdoor kunnen sommige features niet werken.

Laadkabel auto: opties & kosten [+ FAQ]

Voor het opladen van je elektrische auto heb je een oplaadkabel nodig. Maar welke soorten laadkabels voor je auto zijn er precies? Welke past het beste bij jouw auto? En hoeveel kosten deze kabels? Je leest het allemaal hier!

Ga snel naar:
Laadmethodes elektrische auto’s
Prijzen laadkabel auto
Veelgestelde vragen [FAQ]
Ontvang vrijblijvend meerdere offertes

 

 

Welke types laadkabels voor auto’s zijn er?

Met een laadkabel verbind je je elektrische auto met de laadpaal of je stopcontact, zodat deze kan opladen. Welke laadkabel je precies nodig hebt, hangt af van je laadpunt en het model van je auto. Er zijn 2 soorten te onderscheiden:

 • Laadkabel type 1: deze kabel heeft 5 pinnen en is vooral in gebruik in Azië en Amerika. De laadspanning is relatief laag en dat maakt de laadkabel niet geschikt voor Europese huishoudens. Vooral oudere elektrische auto’s van Aziatische merken hebben vaak zo’n kabel type 1.
 • Laadkabel type 2: deze kabel heeft 7 pinnen en is gangbaar in Europa, behalve in Frankrijk en Italië. De stekker die in de laadpaal gaat, is vrijwel altijd type 2 in Europa. Bij Europese auto’s van na 2021 is een type 2 aansluiting standaard.

Weet je niet zeker welke laadkabel je nodig hebt voor je auto? Of twijfel je over het aanschaffen van een eigen laadpaal? Een expert bespreekt graag alle mogelijkheden met je. Kom vrijblijvend in contact met meerdere erkende installateurs.

laadkabel auto

 

Laadmethodes voor elektrische auto’s

Je elektrische auto laad je altijd op met een geschikte laadkabel. Hierbij heb je de keuze uit 4 verschillende methodes met bijbehorende laadkabels:

 

Mode 1 opladen = niet meer in gebruik

Mode 1 opladen was de allereerste manier om je elektrische auto op te laden. Hierbij laad je je auto op met een simpele huishoudelijke stekker die je ook gebruikt voor bijvoorbeeld je waterkoker. Deze methode is echter niet veilig en daarom niet meer in gebruik.

 

Mode 2 opladen = via standaard stopcontact

Opladen via een standaard stopcontact is zeker een mogelijkheid. Al is het dan wel handig om een speciaal buitenstopcontact aan te leggen. Er zit een In Cable Control Box (ICCB) in je laadkabel, waardoor je veilig kan opladen. Wel is de laadstroom van zo’n laadkabel beperkt. Anders zal het stopcontact opwarmen. • Welk type laadkabel heb ik nodig?
  Bij het opladen via een stopcontact zijn zowel een type 1 als type 2 laadkabel mogelijk. De doorslaggevende factor is dan je auto en de aansluiting die hier op zit. De verbinding van de laadkabel met het elektriciteitsnet thuis, gebeurt met een normale huishoudelijke stekker.

 

Mode 3 opladen = thuis laden met laadpaal

Thuis je auto opladen met een laadpaal is een snelle en veilige methode. Je kan je auto tot wel 60% sneller opladen dan via een stopcontact. Hierdoor hoef je dus minder lang te wachten voordat je weer de weg op kan. Er zijn verschillende soorten laadpalen mogelijk. • Welk type laadkabel heb ik nodig?
  Voor een laadpaal heb je sowieso een type 2 kabel nodig. Bij je auto ligt het aan het model van je auto. Zowel type 1 als type 2 zijn een optie. Je kan makkelijk ontdekken welke laadkabel je nodig hebt door te kijken in het informatieboekje van je auto.

 

Mode 4 opladen = snelladen (DC-laden)

Met mode 4 kan je je auto snel opladen. Dit is echter niet bij alle auto’s mogelijk. Bovendien is een snellader duur en erg gevoelig voor vandalisme. Daarom is deze methode eigenlijk niet geschikt voor thuisladen en vind je deze laadpalen vooral onderweg.

Twijfel je nog over of je wil opladen via het stopcontact of met een laadpaal? En weet je niet welke laadkabel je hier dan voor moet aanschaffen? Samen met een expert bespreek je de mogelijkheden en kies je voor de beste optie. Kom vrijblijvend in contact met meerdere experts.

 

elektrische auto laadkabel

 

Prijzen laadkabel auto

De prijzen voor laadkabels zelf zijn vaak beperkt. De richtprijs van een laadkabel voor een elektrische auto is gemiddeld € 200 à 300 (excl. btw). Laat je thuis ook een laadpaal plaatsen? Dan komen daar natuurlijk nog andere kostenposten bij kijken. Het gaat concreet om de volgende richtprijzen:

Type werkzaamhedenKosten (excl. btw)
Laadkabel aanschaffen€ 200 - 300
Buitenstopcontact plaatsen€ 200 - 250 (incl. plaatsing)
Extra groep meterkast€ 70 - 80 (incl. plaatsing)
Eigen laadpaal plaatsen€ 1.000 - 2.500 (incl. plaatsing)
Meterkast verzwaren€ 200 - 300 (incl. plaatsing)

LET OP: bovenstaande bedragen zijn slechts richtprijzen. Om zeker te weten dat je de meest voordelige optie kiest, is het belangrijk om eerst offertes te vergelijken. Vraag vrijblijvend meerdere offertes aan.

 

Veelgestelde vragen over laadkabels voor je auto

Welke laadkabel je voor je auto nodig hebt, is te vinden in het informatieboekje van je auto. Maar er komt nog meer bij kijken. Ga je opladen via het stopcontact of via een laadpaal? Het kan zijn dat je hierover nog vragen hebt. Hieronder een paar antwoorden die je mogelijk verder helpen:

  • Welke lengte heeft de laadkabel van mijn auto nodig?
  Dat is afhankelijk van waar je hem gaat gebruiken. Als je je auto op een vaste plek oplaadt thuis of op het werk, moet je opmeten hoe lang je kabel daarvoor moet zijn. Een laadkabel is meestel 4 – 6 meter lang. Als je veel onderweg wil opladen, is een kabel van 6 – 8 meter handiger. Mogelijk sta je namelijk wat verder weg van de laadpaal. Zo ben je flexibeler met opladen.


 • Mag de laadkabel van mijn elektrische auto over de stoep liggen?
  Ja, de laadkabel van je auto mag maximaal 10 meter over de stoep liggen en het liefst zoveel mogelijk langs het trottoir. Die 10 meter kan je meten vanaf je erfgrens.


 • Wat is een thuislader/mobiele lader?
  Dit is de oplaadkabel van 230 v die je vrijwel altijd standaard bij je elektrische auto geleverd krijgt. Hiermee kan je opladen via het stopcontact.


 • Hoe kan ik de laadkabel van mijn auto opbergen?
  Je oplaadkabel goed opbergen zorgt voor een veel langere levensduur. Je kan een speciale tas kopen voor de kabel waarin je hem kan bewaren. Deze tas kan je bewaren in je kofferbak, zodat je de kabel altijd bij je hebt. Ook is het thuis mogelijk om je kabel op te hangen in de buurt van je laadpaal of stopcontact. Deze moet dan wel droog en goed beschut blijven.

 

 

Waarom kiezen voor Solvari?

Via Solvari vind je de beste installateur voor jouw laadpaal. Bekijk hier de ervaring van deze klant met Solvari en ontvang zelf offertes op maat via het formulier onder de video.

 

 

Laadpaal offertes ontvangen?

Kies voor een erkende installateur en verzeker jezelf van een correcte plaatsing van je laadpaal. Via onderstaand formulier ontvang je vrijblijvend tot 4 prijsvoorstellen van vakmannen actief in jouw buurt.

 • Gratis
 • Vrijblijvend
 • Vergelijk & Bespaar
 • Erkende installateurs