Niet langer ondersteunde browser:
Het ziet ernaar uit dat wij uw browser niet meer ondersteunen. Hierdoor kunnen sommige features niet werken.

Vermogen laadpaal

Overweeg je een laadpaal voor thuis? Dan moet je nagaan welk vermogen die nodig heeft, want meer is niet altijd beter. Stem het vermogen van je laadpaal daarom af op je elektrische auto. Daarnaast is de elektriciteitsaansluiting in je woning ook van belang. In dit artikel lees je over het vermogen van een laadpaal, hoeveel zo’n installatie kost, waar je rekening mee moet houden, …

Ga snel naar:
Vermogen laadpaal berekenen
Hoeveel kost een laadpaal?
Belangrijke aandachtspunten
Voordelen professional
Ontvang vrijblijvend offertes

 

 

Wat is het vermogen van een laadpaal?

Het vermogen van een laadpaal is de maximale snelheid waarmee je je auto kan opladen. De voornaamste factoren waar je hiervoor rekening mee moet houden zijn het laadvermogen van de auto en de elektriciteitsaansluiting van je woning:

 • Laadvermogen van je elektrische auto: het is belangrijk om het laadpaal vermogen goed af te stemmen op het laadvermogen van je auto. Heeft deze bv. een lager laadvermogen (3,7 of 7,4 kW)? Dan is het niet slim om te investeren in een laadpunt met een vermogen van 22 kW. Je auto zal er namelijk niet sneller door opladen.
 • Elektriciteitsaansluiting van je woning: ook je elektriciteitsaansluiting in huis is van belang. Hebben je auto en laadpaal een lager vermogen? Dan is een 1 fase-aansluiting (meeste oudere woningen) voldoende. Kies je echter voor een auto en laadpunt met een hoger vermogen om sneller te laden? Dan moet je je installatie verzwaren tot een 3-fasen aansluiting.

Wil jij graag een elektrische laadpaal laten installeren? Dan kan je gratis en vrijblijvend offertes aanvragen bij verschillende gecertificeerde installateurs bij jou in de buurt via onze offerteservice.

welk vermogen laadpaal

 

Vermogen laadpaal berekenen

Om te bepalen hoeveel vermogen je laadpaal thuis nodig heeft, moet je eerst weten hoe je woning op het stroomnet is aangesloten. Daarbij zijn de stroomsterkte van de aansluiting en het aantal fasedraden van de aansluiting belangrijk:

 • Stroomsterkte: de stroomsterkte is uitgedrukt in ampère en afgekort als A. Die kan je terugvinden op de jaarrekening van je energieleverancier. Bijvoorbeeld: 1 x 25 A of 3 x 30 A.
 • Fasedraden: bij een 1-faseaansluiting loopt er een kabel met twee draden naar de meterkast: een nuldraad en een fasedraad met daarop 230 volt wisselspanning. Een 3-faseaansluiting kan daarentegen maximaal 400 volt leveren en heeft naast een nuldraad nog 3 fasedraden.

In de tabel hieronder vind je een mooi overzicht van de meest voorkomende aansluitingen en het bijbehorende maximale laadvermogen van een laadpaal:

 

Type 1-faseaansluitingMax. laadvermogenType 3-faseaansluitingMax. laadvermogen
1 x 16 A3,7 kW3 x 16 A11,0 kW
1 x 25 A5,8 kW3 x 25 A17,2 kW
1 x 30 A6,9 kW3 x 32 A 22,0 kW

 

Welk vermogen kies ik voor mijn laadpaal?

We gebruiken even een concreet voorbeeld. Stel: je auto heeft een laadvermogen van 11 kW, je woning heeft een 1-faseaansluiting en kan maximaal een laadpaal van 7,4 kW aan. Dan heb je 2 opties:

 1. Laadpaal van 7,4 kW: in dat geval hoef je je elektriciteit niet te laten verzwaren en bespaar je geld. Maar doordat je auto een vermogen van 11 kW heeft, benut je niet de maximaal mogelijke laadsnelheid.
 2. Laadpaal van 11 kW: je kan er ook voor kiezen om een laadpaal van 11 kW te plaatsen, zodat je het laadvermogen van je auto maximaal kan benutten. Maar dan moet je wel je elektrische installatie laten verzwaren naar een 3-faseaansluiting.

Nog twijfels over het juiste vermogen voor jouw laadpaal? Dan kan je advies vragen aan een installateur. Die analyseert jouw situatie en geeft op basis daarvan een gepaste aanbeveling. Ontvang gratis en vrijblijvend offertes van verschillende experts!

 

Hoeveel kost een laadpaal?

Gemiddeld kost een laadpaal 1.000 à 3.000 euro (excl. btw en incl. plaatsing). Uiteraard speelt het vermogen van je laadpaal een rol: hoe hoger het laadvermogen, hoe hoger het prijskaartje. Het kan ook dat je je elektriciteit moet laten verzwaren. Bijvoorbeeld wanneer je auto meer laadvermogen heeft en je woning een 1-faseaansluiting heeft. Dan mag je rekenen op extra kosten tussen € 150 à 1.200 (excl. btw).

LET OP: dit zijn alleen richtprijzen. Ben je op zoek naar een specifiekere prijs voor een nieuwe laadpaal? Ontvang dan gratis en vrijblijvend offertes van installateurs actief bij jou in de buurt.

 

laadpaal vermogen auto

 

Belangrijke aandachtspunten

Een laadpaal laten installeren is een investering waar heel wat bij komt kijken. Je moet bv. op meerdere belangrijke aandachtspunten letten. Laat je je laadpaal echter installeren door een professional? Dan wordt het van A tot Z voor je geregeld. Zo’n expert zorgt voor een laadpunt op maat van jouw situatie:

 • Laadsnelheid van de auto: hoe hoger het vermogen van de laadpaal, hoe sneller die je auto zal opladen. Maar je moet ook zorgen dat het vermogen van je wagen en je laadpaal overeenkomen. Een laadpaal met een vermogen dat niet is afgestemd op dat van je auto, heeft weinig zin.
 • Te laag vermogen: heeft jouw auto een vermogen van 11 kW, maar je laadpaal een vermogen van 3,7 kW? Dan is het perfect mogelijk om je wagen op te laden. Alleen zal dat dan wat trager gaan, omdat de autobatterij eigenlijk is gemaakt voor een laadpaal met een wat hoger vermogen.
 • Te hoog vermogen: heb je juist een auto met een laadvermogen van 3,7 kW, maar een laadpaal van 11 kW? Dan zal je auto niet sneller opladen. Wordt je volgende wagen een elektrische auto met een hoger vermogen? Dan is het handig om alvast te investeren in een laadpaal met meer vermogen.
 • Aansluiting verzwaren: voordat je een elektrische auto en een laadpaal aankoopt, check je eerst de aansluiting in je woning. Heb je een 1-faseaansluiting, maar wil je een auto en laadpaal met veel vermogen? Dan zal je je elektriciteit moeten laten verzwaren.

 

Voordelen erkende laadpaal installateur

Zelf een elektrische laadpaal installeren is alleen aan te raden als je ervaring hebt met elektriciteitswerken. In alle andere gevallen is het absoluut niet verantwoord om de klus zelf uit te voeren. Met een professional geniet je van de volgende voordelen:

 • Advies op maat: op basis van jouw specifieke situatie geeft een erkende installateur advies over welke laadpaal het beste bij jou past. Je krijgt dan aanbevelingen op gebied van vermogen, maar ook over typen, merken, goede locaties voor je laadpaal, extra opties…
 • Kwalitatieve laadpaal: gecertificeerde installateurs werken alleen met laadpalen van hoogwaardige merken. Op die manier ben je zeker van een lange levensduur en energiezuinige werking van je laadpaal. Ook andere benodigde materialen als zekeringen en bekabeling zijn van topkwaliteit.
 • Correcte en snelle plaatsing: een professionele installateur heeft ervaring met het plaatsen van laadpalen en doet dat dus zoals het hoort. Meestal duurt het werk slechts 1 dag. Hierna neemt de vakman ook de aanvraag voor de herkeuring van je elektrische installatie op zich.
 • Goede dienst na verkoop: liet je een laadpaal installeren door een expert en is er een storing of een defect? Dan helpt je installateur je snel. Het kan ook handig zijn om een onderhoudscontract aan te gaan met je installateur voor een jaarlijkse controle van je laadpaal.

 

TIP: vergelijk offertes voor de installatie van een laadpaal!

Om zeker te zijn van een correcte prijs voor de installatie van je laadpaal, leg je offertes van verschillende installateurs naast elkaar. Zo kan je de kosten voor de materialen, de installatie, de verplaatsing, … vergelijken. Je kan gratis en vrijblijvend offertes aanvragen bij meerdere installateurs via het onderstaande offerteformulier:

 

Laadpaal offertes ontvangen?

Kies voor een erkende plaatser en verzeker jezelf van een correcte plaatsing van je laadpaal. Via onderstaand formulier ontvang je vrijblijvend prijsvoorstellen en advies van maximaal 3 vakmannen actief in jouw buurt.

 • Gratis
 • Vrijblijvend
 • Vergelijk & Bespaar
 • Erkende bedrijven