Niet langer ondersteunde browser:
Het ziet ernaar uit dat wij uw browser niet meer ondersteunen. Hierdoor kunnen sommige features niet werken.

Laadpaal voor bedrijf: voordelen + prijzen

Iedereen moet uiteindelijk mee in de vergroening van vervoer. Ook steeds meer bedrijven dragen hier aan bij. Zo heb je een laadpaal voor je bedrijf nodig om elektrische auto’s van werknemers van stroom te kunnen voorzien. Veel werkgevers zijn vanaf 2025 ook verplicht om er minstens 1 te installeren op hun terrein. Maar onder welke voorwaarden? En hoe zit het met de prijs? Ontdek het hier!

Ga snel naar:
Voordelen laadpaal voor bedrijf
Prijs laadpaal voor bedrijven
Hoe laadpalen bij bedrijf installeren?
Belangrijke aandachtspunten
Ontvang vrijblijvend je offertes

 

 

Is een laadpaal kopen voor mijn bedrijf verplicht?

Ja, binnenkort ben je als werkgever verplicht om laadinfrastructuur voor elektrische voertuigen aan te leggen op je parkeerterrein. Vanaf 2025 moeten bedrijven met meer dan 20 parkeerplaatsen over minstens 1 laadpaal beschikken. Zulke oplaadpunten zijn noodzakelijk om de groene overstap te maken naar elektrische voertuigen. Waarom is dit zo belangrijk?

 • Elektrische bedrijfswagens: vanaf 2026 is alleen een elektrische bedrijfsauto nog fiscaal aftrekbaar. Het wagenpark van de toekomst is elektrisch en hoe sneller je er bij bent, hoe beter!
 • Groener imago: duurzaam ondernemen zorgt voor een positieve 1ste indruk. Je voldoet zo niet alleen aan de steeds strengere eisen en regels, maar houdt ook bezoekers tevreden.

Wil je laadpalen installeren voor jouw bedrijf? Neem dan contact op met een erkende installateur. Dankzij het gerichte advies van een professional weet je meteen hoe je jouw bedrijf voorbereidt op de toekomst! Start je aanvraag hier.

laadpaal voor bedrijven

 

Voordelen van een laadpaal bij bedrijven

Je ziet steeds meer elektrische auto’s op de weg en dat aantal zal alleen maar stijgen. Ook voor bedrijven is het een voordelige keuze. Enkele pluspunten op een rij:

 • Gunstig voor werknemers en klanten: hou je werknemers tevreden door ze gebruik te laten maken van een toegankelijke, openbare laadpaal. Daarnaast is het ook een goede optie voor klanten en andere bezoekers.
 • Extra inkomsten: je bepaalt als bedrijf zélf het laadtarief voor het gebruik van je (semi)publieke laadpalen, waardoor je jouw investering snel kan terugverdienen. Ga daarnaast ook op efficiënte wijze om met je energieverbruik en zet zoveel mogelijk groene stroom in.
 • Milieubewust: het is allereerst een goede zaak voor het milieu. Je vermindert de uitstoot van schadelijke uitlaatgassen én stimuleert je omgeving om elektrisch te rijden. Vanaf 2035 zal er ook een verbod gelden op de verkoop van nieuwe benzine- en dieselauto’s.
 • Wettelijk in orde: wanneer je bedrijf niet aan de verplichtingen voldoet, kan je een administratieve boete krijgen per ontbrekend laadpunt voor elektrische auto’s. Een expert helpt je graag om aan alle regels en eisen te voldoen.

 

Prijs laadpaal voor bedrijven

Aan welk bedrag moet je denken als je jouw bedrijf moet voorzien van meerdere laadpalen? De prijs zal enigszins variëren per type laadpaal, merk, … Een kort overzicht van de verschillende kosten:

Type kostenGemiddelde prijs (excl. btw)
Laadpaal zelf€ 1.000 à 2.000
Installatie laadpaal € 500 à 2.000
Keuring elektriciteit€ 150 à 200

Graag een exacte prijs voor een laadpaal bij je bedrijf? Neem vrijblijvend contact op met verschillende installateurs in je regio. Wil je zeker zijn van een optimale installatie én een eerlijke prijs? Ontvang meerdere prijsvoorstellen via onze offertedienst.

 

laadpaal bedrijven

 

Hoe laadpalen bij bedrijf installeren?

Hoe zorg je er als bedrijf voor dat je laadpalen op een goede manier zijn geïnstalleerd? Volg hiervoor deze stappen, samen met een ervaren en erkende installateur:

 

 1. Analyse uitvoeren

  Een installateur komt naar jouw bedrijf voor een eerste analyse. Zo weet je hoeveel laadpalen je moet laten plaatsen, welk laadvermogen je nodig hebt en bekijk je de aanwezige elektriciteitsaansluiting. Na de analyse krijg je een offerte en kan je een laadstation aanvragen.

 2. Voorbereidingen treffen

  Kies samen met je installateur een logische locatie voor de laadpunten. Plaats de laadpalen op een strategische locatie met voldoende zichtbaarheid en toegankelijkheid. Zo kost de voorbereiding ook minder tijd én geld. Een specialist legt dan de kabels op een efficiënte manier.

 3. Laadpalen installeren

  Na het nodige boor- en graafwerk is het tijd om de laadpalen te installeren. De wijze van de plaatsing verschilt per situatie. AC-laadpalen zijn meestal wel de beste optie op de parkeerplaats van een bedrijf. Na de plaatsing test je installateur het oplaadpunt.

 4. Verplichte keuring laten uitvoeren

  Als je een nieuw laadstation plaatst, zal je je elektrische installatie moeten laten herkeuren. In de meeste gevallen hoef jij je hier geen zorgen om te maken en vraagt de specialist dit zelf aan bij een erkend keuringsorganisme. Na de keuring maakt de expert een uitgebreid keuringsverslag voor je op.

 

Belangrijke aandachtspunten

Wanneer je als bedrijf investeert in laadpalen, moet je aan een aantal zaken denken. Zo zorg je voor een optimaal rendement. Enkele factoren op een rij:

 

1. Technologie

Wil je 4G communicatie, slimme functionaliteiten en energiemanagement? Je kan de laadpalen dan rechtstreeks verbinden met een beheerplatform om al je gegevens te bekijken. Je kan alle kanten uit met nieuwe, slimme technologie voor laadpalen. Met het Open Charge Point Protocol (OCCP) communiceren laadpalen van verschillende leveranciers met elkaar.

 

2. Semi-publieke laadpalen

Semi-publieke laadpalen zijn heel interessant voor bedrijven. Zo’n laadpunt bevindt zich op privé-terrein, maar kan een deel van de dag toegankelijk zijn voor het publiek. Zo plaats je je bedrijf op de kaart als publiek laadpunt voor elektrische auto’s. Het is niet alleen goed voor je imago, maar je krijgt er ook een nieuwe bron van inkomsten bij!

 

3. Financiële voordelen

De inkomsten van publieke laadpalen zijn een mooie manier om je investering terug te verdienen. Ook voor de activering van je laadpalen kan je genieten van voordelen. Om de groei van het aantal laadstations te stimuleren, geeft de overheid belastingvoordelen voor de plaatsing van laadstations. Zo kan je profiteren van een ruime fiscale aftrek voor jouw aankoop.

 

4. Vergunning

In eerste instantie is het niet nodig om een stedenbouwkundige vergunning aan te vragen. Je kan als bedrijf op privéterrein laadpalen installeren zonder vergunning. Als je je laadstation volledig openbaar wil maken, heb je wél zo’n vergunning nodig. Je hebt ook geen onderscheid bij parkeerterreinen met bovengrondse of ondergrondse parkeerplaatsen. De wetgeving is voor beide hetzelfde.

 

Welke laadpalen installeren voor je bedrijf?

Naast de slimme opties en het laadvermogen moet je ook een keuze maken tussen de verschillende merken. Om zeker te zijn van een kwalitatief laadpunt kies je voor een erkende fabrikant. Ben je nog niet helemaal zeker van je zaak?

Vraag advies aan een specialist via Solvari! Wij helpen je graag op weg. Kom in contact met een gecertificeerde installateur voor gericht advies en neem zo gegarandeerd een weloverwogen beslissing. Ontvang gratis voorstellen via het onderstaande formulier:

 

 

 

Laadpaal offertes ontvangen?

Kies voor een erkende plaatser en verzeker jezelf van een correcte plaatsing van je laadpaal. Via onderstaand formulier ontvang je vrijblijvend prijsvoorstellen en advies van maximaal 3 vakmannen actief in jouw buurt.

 • Gratis
 • Vrijblijvend
 • Vergelijk & Bespaar
 • Erkende bedrijven