Niet langer ondersteunde browser:
Het ziet ernaar uit dat wij uw browser niet meer ondersteunen. Hierdoor kunnen sommige features niet werken.

Keuring laadpaal: wetgeving + prijs

Liet je pas een laadpaal plaatsen? Of investeer je binnenkort in een elektrische auto en is een laadpaal thuis een must? Dan is een keuring van je laadpaal verstandig. Waarom is dat het geval? En hoe gaat zo’n keuring in z’n werk? Je leest het allemaal in dit artikel.

Ga snel naar:
Laadpaal aansluiten: welke wijzigingen?
Wat kost de keuring van een laadpaal?
Hoe een laadpaal laten plaatsen?
Hoe verloopt de laadpaal keuring?
Waarom laadpaal installateur inschakelen?
Ontvang gratis en vrijblijvend je offertes

 

 

Is de keuring van mijn laadpaal verplicht?

Ja. Plaats je een laadpaal? Dan vereist dit een wijziging aan je elektrische installatie. Kort samengevat is een NEN 1010 keuring verplicht bij elke uitbreiding van je elektrische installatie, ongeacht of we het nu hebben over een extra stroomkring of de verzwaring van je elektriciteit. En idealiter laat je dit doen door een onafhankelijke partij, zodat je zeker bent van een eerlijk proces.

Zijn er sancties voor een laadpaal zonder keuring? Wie zijn installatie niet laat keuren bij oplevering, kan een fikse boete krijgen. Krijg je daarnaast problemen (bv. brand)? Dan kan de verzekeringsmaatschappij moeilijk doen over de uitbetaling. Ga dus correct te werk en schakel een erkende expert in via Solvari! Vind een specialist in je buurt.

laadpaal keuring

 

Laadpaal aansluiten: welke wijzigingen uitvoeren?

Het is niet zo eenvoudig om na te gaan welke wijzigingen nodig zijn voor een laadpaal aansluiting. Dat is sterk afhankelijk van je huidige stroomvoorziening. Meestal heeft een woning een 1-fase of 3-fase aansluiting. Wat is nu de beste keuze voor beide installaties? En welke wijzigingen zijn er dan nodig? We bespreken het aan de hand van 2 scenario’s:

 

SCENARIO 1: ik heb een 1-fase aansluiting

Bij een 1-fase aansluiting komt zo’n 230 volt je huis binnen via één enkel circuit (1-fase). In dit geval mag je niet te veel verbruikers tegelijkertijd aansluiten. Ligt dit in totaal rond de 5.800 à 8.000 Watt? Dan is je huidige aansluiting prima. Maar voeg je hier ook nog een laadpaal aan toe? Dan kan dit al snel voor overbelasting zorgen.

 

Wat zijn mijn opties?

 • Extra stroomkring + zekering voor 1-fase laadpaal: de eerste optie is kiezen voor een 1-fase laadpaal. Het laadvermogen is hierbij beperkt tot 3,7 kW of 7,4 kW. Dit is vooral een goede oplossing voor een hybride wagen of elektrische auto met een relatief laag vermogen. Het duurt wel zo’n 15 uur om je auto helemaal op te laden.
 • Elektriciteit verzwaren: door de toenemende elektrificatie van onze woningen is het in bepaalde gevallen niet mogelijk om nog een laadpaal aan te sluiten op hetzelfde net. Bovendien zijn de 1-fase laadpalen die werken met een standaard 220/230V aansluiting vrij beperkt op gebied van laadsnelheid. Wil je sneller laden of ondersteunt je auto alleen 3-fase laden? Dan zal je je installatie moeten verzwaren en je elektriciteitskast aanpassen.

TIP: kies voor een slimme laadpaal met dynamic load balancing. Deze software stemt het laden van je auto af op je stroomverbruik in huis. Verbruik je op dat moment veel energie? Dan laadt je auto trager op. Zo vermijd je overbelasting van je net. Meer info? Laat je adviseren door een expert!

 

SCENARIO 2: ik heb een 3-fase aansluiting

Het grote verschil met deze andere aansluiting zit in de stroomsterkte en het aantal fasedraden. Een 3-fase aansluiting beschikt over 3 draden waarlangs 230 V binnenkomt. Deze aansluitingen zijn geschikter bij een hoger verbruik met heel wat ‘zware’ elektrische apparaten in huis, zoals een zonnepanelen installatie, warmtepomp, … en een laadpaal.

 

Wat zijn mijn opties?

Je hoeft niets te veranderen aan je huidige installatie! Het laadvermogen van een 3-fasen laadpaal ligt tussen 11 kW tot 22 kW en is dus perfect voor full electric auto’s met een hogere laadcapaciteit. Het meest interessante is dat het opladen met zo’n 3-fase aansluiting ook zo’n 3 keer sneller gaat dan bij een 1-fase aansluiting. Vergeet echter niet dat dit alleen het geval is wanneer je auto deze snelheid ondersteunt. Is dat niet zo? Dan is een 3-fasen laadpaal niet per sé nodig.

TIP: weet je niet welk type aansluiting je in huis hebt? Neem dan een kijkje in je meterkast. Staat er bij je elektriciteitsmeter 220/230V? Dan heb je een 1-fase aansluiting. Een 3-fase aansluiting herken je aan de volgende aanduiding: 3x 220/230 of 380/400V.

 

Wat moet ik nu doen?

Wat is nu de beste oplossing voor jou? Wat moet je laten aanpassen? Welke laadpaal kies je? En is een laadpaal met meer vermogen altijd de betere optie? Het antwoord op deze vragen is afhankelijk van 2 factoren: het vermogen van je auto en de aansluiting in je meterkast. Moet je nog een elektrische auto kiezen? Dan is het goed om beide elementen in gedachten te houden zodat je grote bijkomende werken kan vermijden, zoals het verzwaren van je elektriciteit.

Ervaren laadpaal installateur nodig? Een expert kent alle aandachtspunten en vindt zo de ideale laadpaal voor jouw woonsituatie. Zo ben je zeker van een oplossing op maat, gemonteerd zoals het hoort. Start hier je aanvraag.

 

Wat kost de keuring van een laadpaal?

Een laadpaal keuren kost al gauw € 150 à 200 (excl. btw). Dat gebeurt door een erkend en onafhankelijk keuringsorganisme. Let op, dit is enkel de prijs voor een officiële keuring. Een complete laadpaal installatie is natuurlijk duurder. De factoren die hierop van toepassing zijn, vind je hier terug:

OmschrijvingPrijs
Elektriciteit verzwarengem. € 150 à 1.200 (excl. btw)
Uitbreiden elektrische installatiegem. € 35 à 40 per uur (excl. btw)
Elektrische laadpaalgem. € 500 à 1.500 (excl. btw)
Installatiekosten laadpaalgem. € 300 à 2.000 (excl. btw)
Keuring laadpaalgem. € 150 à 200 (excl. btw)

BELANGRIJK: een laadpaal stem je idealiter af op de laadcapaciteit van je auto. Pas dan heeft het zin om na te gaan welke wijzigingen noodzakelijk zijn voor je elektrische installatie. Wil je graag professioneel advies? Kom dan in contact met meerdere installateurs actief in je regio.

 

keuring laadpaal

 

Hoe laadpaal plaatsen?

Hoe verloopt de montage van een laadpaal? En waar speelt de keuring een belangrijke rol? In het onderstaande stappenplan vertellen we je hoe een expert te werk gaat.

 1. 1ste bezoek & analyse

  Ga het gesprek aan met een professioneel installateur voordat je een laadpaal kiest. Bespreek daarbij je woonsituatie, de elektrische auto die je hebt gekocht, je budget en de aanwezige elektriciteitsaansluiting. Dit is doorslaggevend om de juiste keuze te maken.

 2. Voorbereidende werken

  Moet je voor je laadpaal van 11 kW je elektriciteit verzwaren? Neem dan eerst contact op met je netbeheerder. Is dit niet nodig? Of beschik je al over een 3-fase aansluiting? Dan zorgt je installateur voor de nodige aansluitingen. Pas wanneer alle elektriciteitswerken succesvol zijn uitgevoerd, legt hij de benodigde kabels.

 3. Laadpaal installeren

  Zijn alle kabels gelegd? Dan is het tijd voor de laadpaal. Hoe je installateur dat precies aanpakt, is afhankelijk van het type laadpaal. Wil je een wallbox aan de muur? Dan zijn stevige beugels bijvoorbeeld noodzakelijk om je laadpaal te verankeren.

 4. Laadpaal keuren

  Het is wettelijk verplicht om na elke uitbreiding of verzwaring van je elektriciteitsinstallatie een keuring te laten uitvoeren door een erkend keuringsorgaan. Dat is dus ook het geval wanneer je voor een laadpaal kiest. Meestal hoef jij hier niets voor te doen en vraagt de installateur dit zelf aan bij een erkend keuringsorganisme. Periodieke keuringen zijn dan weer niet verplicht, maar wel aangeraden. Idealiter laat je dit jaarlijks doen.

Interesse in een laadpaal? Vul dan ons contactformulier in en vind experts actief in je regio. Ontvang offertes op maat, vergelijk en kies de expert die bij je past! Start hier je aanvraag.

 

Hoe verloopt de laadpaal keuring?

Hoe gaat een laadpaal keuring in z’n werk? Kan je zelf iets voorbereiden? En waar houdt een expert rekening mee tijdens deze controle?

 • Administratieve controle: je elektrische dossier vormt het uitgangspunt van de keuring. Belangrijk daarbij zijn het ééndraadsschema en het situatieplan van de elektrische installatie, de aanwezigheid van de installatie- en veiligheidsinstructies van de laadpaal en haar EU-conformiteitsverklaringen. Zorg dat je deze klaar hebt liggen vóór de inspectie.
 • Visuele controle: wanneer alle documenten aanwezig zijn, bekijkt hij of deze overeenstemmen met de werkelijkheid. Koos de expert voor de juiste kabels en leidingen? Beantwoordt de locatie van de laadpaal aan de vereisten? En hoe zit het met de toegankelijkheid?
 • Technische controle: dit is de stap waarin de inspecteur alles opmeet. Denk maar aan de aardcontinuïteit, de werking van de differentieelstroomrichting en de uitschakeltijd van die differentieelinrichting, … Zorg dat je elektrische installatie en laadpaal makkelijk bereikbaar zijn,

Ten slotte stelt de expert een uitgebreid keuringsverslag voor je op. Daarin lees je of je installatie wel of niet conform is aan de wettelijke eisen. Zijn er bepaalde gebreken? Dan wordt je installatie afgekeurd en is er een nieuwe inspectie nodig. En zolang dit niet gebeurt, mag je je installatie niet gebruiken.

 

Waarom een laadpaal installateur inschakelen?

Zelf een laadpaal thuis installeren kan alleen als je genoeg kennis hebt op gebied van elektriciteit. In elke andere situatie raden we aan om een laadpaal installateur in te schakelen. Waarom is dit de beste keuze?

 • Professioneel advies: een expert komt langs voor een eerste bezoek. Dit is de belangrijkste stap in het vinden van de meest geschikte laadpaal voor jouw elektrische auto. Waar wil je de laadpaal plaatsen? Wat is de afstand tot de meterkast? En wat is je huidige elektriciteitsaansluiting?
 • Laadpaal op maat: met de informatie die hij tijdens het plaatsbezoek heeft verzameld, doet je installateur een voorstel. Neem de tijd om alle vragen te stellen die je nog hebt. Heb je bv. iets specifieks gehoord over een bepaald merk? Of heb je andere voorkeuren? Hij adviseert je graag.
 • Gepaste oplossing elektriciteit: sommige elektriciens zijn gespecialiseerd op gebied van laadpalen. Die weten precies welke elektriciteitswerkzaamheden ze moeten uitvoeren om veilig een laadpaal op jouw netwerk aan te sluiten.
 • Kwalitatieve materialen: een expert is op de hoogte van alle innovaties op de markt en de nieuwste soorten laadpalen. Daarnaast ben je met een gecertificeerd expert zeker van correcte bekabeling en materialen van hoge kwaliteit.
 • Correcte installatie: vervolgens zorgt je expert voor een correcte montage van de laadpaal. En duiken er uiteindelijk toch problemen op? Dan kan je altijd bij je installateur terecht.
 • Inschakelen keurorgaan: wist je dat je met een gecertificeerd installateur niet zelf op zoek hoeft naar een onafhankelijke keuringsinstantie? Meestal neemt hij meteen contact op met een expertisebureau zodat jij snel je laadpaal kan gebruiken.

 

Vergelijk offertes & bespaar!

Wist je dat je veel geld kan besparen door offertes te vergelijken? Vul daarvoor het onderstaande aanvraagformulier in en ontvang verschillende prijsvoorstellen op maat. Bekijk niet alleen de kostprijzen, maar ook de adviezen, verwachte werkzaamheden, uitvoertermijnen,…  en maak zo de beste keuze!

Offertes vergelijken? Start hieronder je aanvraag:

 

 

Laadpaal offertes ontvangen?

Kies voor een erkende plaatser en verzeker jezelf van een correcte plaatsing van je laadpaal. Via onderstaand formulier ontvang je vrijblijvend prijsvoorstellen en advies van maximaal 3 vakmannen actief in jouw buurt.

 • Gratis
 • Vrijblijvend
 • Vergelijk & Bespaar
 • Erkende bedrijven